Hirdetés
. Hirdetés

150 éves főiskola kényszerül bezárásra zsarolóvírus-támadás miatt

|

A Lincoln College a tervek szerint pénteken bezárja kapuit, és ezzel az első amerikai felsőoktatási intézmény lesz, amely részben egy zsarolóvírus-támadás miatt húzza le a rolót.

Hirdetés

Az 1865-ben alapított Illinois-i főiskola a tervek szerint pénteken végleg bezárja kapuit. Ez az első olyan amerikai felsőoktatási intézmény, amelyet részben egy zsarolóvírus-támadás vitt csődbe, és felhívja a figyelmet az ilyen jellegű biztonsági incidensek súlyosságára és kiterjedtségére.

Az iskola honlapjára feltett búcsúlevélben az áll, hogy az intézmény túlélte mindkét világháborút, a spanyolnáthát és a nagy gazdasági világválságot, de nem tudta kezelni a Covid-járvány és a decemberi súlyos zsarolóvírus-támadás kombinációját, amelynek elhárítása hónapokig tartott.

Hirdetés

"A Lincoln College 2021 decemberében kibertámadás áldozata lett, amely meghiúsította a felvételi tevékenységeket és akadályozta az összes intézményi adathoz való hozzáférést, így a 2022-es őszi beiratkozási előrejelzésekről homályos képet kaptunk" - írta közleményében az iskola. "A toborzási, megtartási és adománygyűjtési erőfeszítésekhez szükséges valamennyi rendszer működésképtelen volt. Szerencsére személyes azonosító adatok nem kerültek nyilvánosságra. Miután 2022 márciusában teljesen helyreállt a rendszer, az előrejelzések jelentős beiratkozási hiányt mutattak, ami komoly forrásbevonást igényelne a Lincoln College fenntartásához." Erre azonban már nincs lehetőség.

Kim Milford, a Research and Education Networks Information Sharing and Analysis Center (ISAC) igazgatója - ez egy nonprofit iparági csoport, amely segít az oktatási intézményeknek, ha tagjai a szervezetnek, abban, hogy összegyűjtsék és megosszák a kiberfenyegetésekkel kapcsolatos információkat - szerint a bezárás aláhúzza, hogy a zsarolóvírus-támadások milyen áldozatokat követelhetnek. Mivel azonban a Lincoln nem volt tagja az ISAC-nak, így csak nagyon sajnálják az esetet. "Bárcsak segíthetnénk valamilyen módon, nagyon drága mulatság lehet, ha az embert zsarolóvírus támadás éri" - mondta.

A ransomware-támadások továbbra is komoly csapásként érik a különböző méretű vállalkozásokat és intézményeket. Az amerikai célpontokat megtámadó váltságdíjkövetelő hackerek közül sokan Oroszországban vagy más volt szovjet országokban tevékenykednek.

Brett Callow, az Emsisoft kiberbiztonsági cég elemzője szerint 2022-ben legalább 14 egyetemet ért zsarolóvírus-támadás. A zsarolóvírusokkal kapcsolatos statisztikák azonban mindig hiányosak, mivel nem minden áldozat kerül nyilvánosságra, és nincs átfogó kormányzati vagy iparági összesítés.

Milford szerint a főiskolák elleni ransomware-támadások számos ismert, különálló kiberbűnözői csoporttól származnak, és úgy tűnik, nincs különösebb tervük azzal kapcsolatban, hogy milyen főiskolát vesznek célba, hanem egyszerűen minden olyan áldozatot megcéloznak, ahol kiberbiztonsági sebezhetőséget találnak - tette hozzá.

"Az emberek alábecsülik a helyreállítás költségeit" - mondta Milford. "A működés helyreállítása hetekig is eltarthat. Ha egy magánvállalkozás, egy egyetem vagy egy egészségügyi intézmény érintett, azokat nem lehet két hétre bezárni."

Az illinois-i iskola, amely Abraham Lincoln elnökről kapta a nevét, és 1865-ben, az ő születésnapján kezdte meg működését, egyike annak a maroknyi vidéki amerikai főiskolának, amelyet az USA oktatási minisztériuma speciális kategóriába sorol. A 2008-ban a felsőoktatási törvénybe foglalt PBI-k (Predominantly Black Institutions) olyan intézmények, amelyek legalább 1000 hallgatót szolgálnak ki; legalább 50%-ban alacsony jövedelmű vagy első generációs diplomát kereső egyetemi hallgatókkal rendelkeznek; legalább 40%-ban afroamerikai hallgatókat vesznek fel. A történelmi fekete főiskolák és egyetemek (Historically Black Colleges and Universities, HBCUs) olyan felsőoktatási intézmények az Egyesült Államokban, amelyeket az 1964-es polgárjogi törvény előtt alapítottak azzal a szándékkal, hogy elsősorban az afroamerikai közösséget szolgálják. Ez a Polgárjogi törvény jogilag felszámolta a feketék közéleti és magánéleti szegregációját az Egyesült Államokban. A törvény mindenféle faji, bőrszín, vallás, nemi vagy nemzetiségi alapú diszkriminációt eltiltott az Egyesült Államok összes intézményében és magánvállalkozásában, tehát szigorúan véve a teljes közéletben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.