Hirdetés
. Hirdetés

A berlini rendőrség a nyílt adatok elemzését teszteli a kerékpárlopás ellen

|

A kerékpárlopások száma magas, a felderítési arány viszont rendkívül alacsony. A német rendőrség reméli, hogy a nyílt adatok segítenek majd a lopások megelőzéséhez.

Hirdetés

A berlini rendőrség egy kísérleti projekt keretében 24 óránként közzéteszi az interneten a német fővárosban elkövetett szinte minden kerékpárlopás helyét, időpontját és egyéb adatait - jelentette be Stefan Redlich, az állami bűnügyi hivatal (LKA) helyettes vezetője a DPA hírügynökségen keresztül. Ezeket az adatokat aztán a berlini nyílt adatportálon keresztül bárki elérheti és felhasználhatja.

"Szeretnénk kihívás elé állítani a programozókat, hogy használják fel ezeket az adatokat, és olyan alkalmazásokat fejlesszenek ki, amelyekre még nem is gondoltunk. Ez lehet olyan alkalmazás, amely figyelmezteti a kerékpárosokat azokra a területekre, ahol sok a lopás. De talán más applikációk is születhetnek: helyzetjelentések, dinamikus fejlesztések, grafikák, kutatások vagy művészeti tervek" -mondta Redlich. Hozzátette, a rendőrség szeretné tesztelni, hogy az ilyen adatok felkeltik-e az érdeklődést, és nyílt adatként használják-e őket.

A projekt keretében láthatóvá válhat, hogy melyik területen és mely napokon lopják el a kerékpárokat? Főleg nappal vagy inkább éjszaka? Többnyire az utcáról vagy az udvarokról? Vannak észrevehető halmozódások vagy sorozatok?

Hirdetés

A táblázatos adathalmaz a kerékpártulajdonos bejelentésén alapul: a lopás napja és időpontja, a kerékpár típusa, a kár összege, a bűncselekményre vonatkozó információk (utcai lopás, udvari lopás, pincefeltörés), valamint a bűncselekmény helyszíne. Az adatvédelem miatt azonban a helyszínt nem utcával és házszámmal, hanem csak az 542 úgynevezett tervezési terület egyikével nevezik meg. Ezek a berlini közigazgatás által meghatározott területek. A sűrűn lakott belvárosban ezek kisebbek, és csak néhány keresztutcát foglalnak magukban. A külterületeken több négyzetkilométeres kiterjedésűek.

Ha a lopás lehetséges időtartama meghaladja a 72 órát, például azért, mert a tulajdonos szabadságon volt, az adatokat már nem adják ki. Ez a lopások mintegy 15 százalékát érinti, azaz a 85 százalékukat publikálják.

Utólag a rendőrség 2020 januárja óta legalább 35 ezer kerékpárlopást tett fel az internetre. A jövőben várhatóan naponta átlagosan 60 lopást adnak hozzá. A rendőrség számára ez nem jelent további erőfeszítést. A bűncselekmények adatait mindig is a Poliks rendőrségi rendszerben rögzítették. Az internetre történő átvitel automatikus.

A kerékpárlopás témáját nem véletlenszerűen választották ki a projekthez. A kerékpárosok száma nő, a kerékpárok egyre drágábbak, a lopások megoldása pedig nehézkes. A lopásokról szóló bejelentések száma 2016-ra 34 500-ra emelkedett. Azóta ez a szám a lakosság és a kerékpárosok számának növekedése ellenére csökken. Tavaly 27 588 lopást jelentettek be, ami napi 76 esetet jelent. A tényleges szám valószínűleg jóval magasabb. Nem minden biztosítással nem rendelkező tulajdonos jelent lopást.

Ugyanakkor a kárösszegek a 2018-as átlagos 663 euróról tavaly 799 euróra nőttek. A rendőrségi elszámolási arány sokáig csekély 4 százalék volt, ami 2020-ban némileg javulva 4,7 százalékra, 2021 első felében pedig 5,4 százalékra emelkedett. A kerékpárokat különösen gyakran lopják el a vasútállomások, iskolák, sport- és szabadidős létesítmények vagy bevásárlóközpontok előtti nagy parkolókból. A nyílt adatprojekt révén a rendőrség reméli, hogy a megelőzésre is nagyobb figyelmet tud majd fordítani.

A rendőrség a tervezés során konzultált a berlini Technológiai Alapítvánnyal, amely a digitalizációhoz szükséges információkkal, szoftverekkel és infrastruktúrával látja el a vállalkozásokat és a közigazgatást. "A biztonság terén sokkal többet lehet tenni, mint amennyit eddig tettünk. A berlini rendőrség mindenképpen úttörő szerepet játszik ebben, és más városok vagy települések is követhetik" - mondta Victoria Boeck az alapítvány munkatársa.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.