Hirdetés
. Hirdetés

A digitális ikrek minden veszély ellenére általánossá válnak

|

A digitális ikrek népszerűsége részben azért növekszik, mert az olyan technológiák, mint az AI, a felhő, az 5G és az edge computing által generált hatalmas adatmennyiségek javítják hasznosságukat és hatékonyságukat.

Hirdetés

A gyártásban évtizedek óta népszerű digitális ikrek egyre nagyobb teret nyernek a vertikális ágazatokban. Az egyre összetettebb kihívásoknak való megfelelés érdekében a működés, az ügyfelek igényei, az előírások betartása és a fenntarthatóság terén a vállalkozások az iparágak széles skáláján egyre inkább a digitális ikrek felé fordulnak.

A CapGemini új, 1000 szervezetet vizsgáló, az élettudományok, a fogyasztási cikkek, az energia- és közműszolgáltatók, a diszkrét gyártás és az infrastruktúra-üzemeltetők körében végzett tanulmánya szerint 80 százalékuk alkalmazza a digitális ikreket új termékek kifejlesztésére, a működési hatékonyság javítására, a munkavállalók biztonságának növelésére és a fenntarthatósági célok teljesítésére.

Hirdetés

"Kutatásunkból kiderül, hogy a digitális ikrek alkalmazását az üzleti eredményesség mutatói, valamint a biztonság, a fenntarthatóság és a márka hírneve egyaránt vezérli. A digitális ikrekkel dolgozó szervezetek átlagosan már 15 százalékos javulást tapasztaltak az olyan mérőszámoknál, mint az értékesítés, az átfutási idő és a működési hatékonyság, valamint 25 százalékot meghaladó javulását értek el a rendszer teljesítményében" - olvasható a Reflecting Reality - Digital Twins: Adding Intelligence to the Real World" című tanulmányban a TechRepublic beszámolója szerint.

A felmérés válaszadói a fenntarthatóság 16 százalékos javulásáról is beszámoltak a digitális ikrek használata révén. A felmérésben résztvevők 36 százaléka mondta, hogy a következő öt évben tervezi a digitális ikrek alkalmazásának növelését. A MarketsandMarkets szerint a digitális ikrek piacának értéke 2020-ban 3,1 milliárd dollár volt, ami az előrejelzések szerint 2026-ra 48,2 milliárd dollárra nő 58 százalékos összetett éves növekedési ütem mellett.

Mi az a digitális iker?

Legegyszerűbb formájában a digitális iker egy valós tárgy vagy folyamat, például egy robotkar, egy teljes összeszerelősor vagy egy ellátási lánc mozgásának virtuális megjelenítése. Ha a digitális ikreket összekapcsolják egymással, akkor hatalmas rendszereket alkothatnak, amelyek valós időben képesek nyomon követni az eseményeket és folyamatokat.

Az üzemeltetők változásokat vihetnek be a digitális ikrekbe, és ezek a változások a valós világban is tükröződnek, vagy a valós világból érkező inputok megjeleníthetők a digitális ikrekben, figyelmeztetve az üzemeltetési csapatokat a szállítmányokkal, gépekkel, termeléssel, üzleti folyamatokkal és hasonlókkal kapcsolatos lehetséges problémákra.

A digitális ikrek népszerűsége részben azért növekszik, mert az olyan technológiák, mint az AI, a felhő, az 5G és az edge computing által generált hatalmas adatmennyiségek javítják hasznosságukat és hatékonyságukat. Ezek az adatok lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy olyan rendkívül részletes modelleket dolgozzanak ki, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

"A digitális ikertestvér legnagyobb értéke abból származik, hogy képes megjósolni vagy szimulálni egy adott változás hatását az egész ökoszisztémára" - áll a jelentésben.

A legnagyobb hatással azonban - a válaszadók 71 százaléka szerint - a szervezet azon képességére van, hogy gyorsan képes értelmet adni a szervezeten belül különböző forrásokból és helyszínekről érkező hatalmas mennyiségű adatnak.

Az öt legfontosabb ok, amiért a szervezetek befektetnek a digitális ikrekbe, a következő:

  • a költségek csökkentése (79%)
  • a technológia fejlesztése a szervezetükben (77%)
  • az új termékek és szolgáltatások piacra jutási idejének csökkentése (73%)
  • új üzleti modellek bevezetése (67%)
  • az ügyfélközpontúság növelése (65%)
  • az alkalmazottak biztonságának növelése (64%) és a fenntarthatósági erőfeszítések javítása (60%).

"A digitális ikrek lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy számos mérőszámon javítsanak, például a költségeket, a működési hatékonyságot, az átfutási időt és a fenntarthatóságon. A kutatásunk azt mutatja, hogy a szervezetek a digitális ikrek különböző felhasználási eseteiben átlagosan 13 százalékos költségcsökkenést és 15 százalékos működési hatékonyságnövekedést értek el" - áll a jelentésben.

A kiberbiztonság a fő probléma

Mivel a digitális ikrek hatalmas mennyiségű adatot vesznek át a szervezet és partnerei rendszereiből, a jelentés szerint a kiberbiztonság komoly aggodalomra ad okot. Mivel a digitális ikrek és a velük kölcsönhatásban álló rendszerek közötti kommunikáció kétirányú, a digitális ikreket irányításuk alá vonó hackerek pusztítást végezhetnek, átvehetik a valós rendszerek irányítását, manipulálhatják vagy ellophatják az érzékeny adatokat és/vagy más rendszerekre is átterjedő rosszindulatú szoftvereket juttathatnak be.

"A digitális iker telepítésével kapcsolatos adatvédelmi és biztonsági kockázatok sokrétűek. A megerősített adatbiztonsági és adatvédelmi intézkedések ezért elengedhetetlenek a digitális iker bevezetése előtt. Ezt a véleményt a megkérdezett szervezetek 69 százaléka is megerősítette, amelyek jelentős változtatásokat terveznek a végponttól végpontig terjedő kiberbiztonságukban" - közölte a CapGemini jelentése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.