Hirdetés
. Hirdetés

A jelszavak végleg a feledés homályába vesznek

|

A jelszavak már egy ideje kimentek a divatból, mert nem képesek igazán jó védelmet nyújtani az internetes bűnözők és adathalászok ellen, ráadásul nehéz kezelni őket. Új utat kell keresni az adataink és különféle online értékeink megvédésére.

Hirdetés

Ahelyett, hogy folyamatosan új módszereket fejlesztenének a jelszavak kezelésére, a Big Tech úgy döntött, hogy ideje teljesen kivonni őket a forgalomból. A Microsoft az Apple-lel és a Google-lal együtt bejelentette, hogy növelni kívánja a FIDO Alliance és a World Wide Web Consortium jelszó nélküli bejelentkezési szabványának támogatását.

Így működnek majd a jelszókulcsok

A jelszókulcsok (passkeys), vagyis a több eszközzel használható FIDO hitelesítő adatok egyetlen bejelentkezési lehetőségként fognak működni a különböző eszközökön és platformokon. Az alkalmazásban ez azt jelenti, hogy ha létrehozunk egy egyszer használatos jelszót (ami lehet egy PIN-kód vagy biometrikus azonosító), és bármikor, amikor be akarunk jelentkezni egy alkalmazásba vagy weboldalra, érkezik egy push-kérést, hogy igazoljuk magunkat ezzel a jelszóval. Egy új eszközt egy másik, a közelben lévő eszközzel is hitelesíteni lehetne, amelynek már vannak FIDO hitelesítő adatai. Lényegében az eszköz egy hardveres token lesz, amellyel hitelesíteni lehet a hozzáférést egy másik eszközhöz - írja a SlashGear.

Hirdetés

A FIDO szövetség az új hitelesítési rendszer biztonságát egy fehér könyvben garantálja, amelyet a működési módjának megosztására adott ki. Először is közölte, hogy az új FIDO-rendszer Bluetooth-on keresztül működik, nem pedig az interneten, mint egyes push 2FA-rendszerek. A fehér könyv szerint ez azért előnyös, mert a Bluetooth fizikai közelséget kíván, ami azt jelenti, hogy a FIDO hitelesítő adatokkal az adathalászatnak ellenálló módon lehet használni a felhasználó telefonját a hitelesítés során.

A FIDO szövetség rámutat, hogy a Bluetooth csak "a fizikai közelség ellenőrzésére" szolgál, és hogy a tényleges bejelentkezési eljárás "nem függ a Bluetooth biztonsági tulajdonságaitól". Ez persze azt jelenti, hogy a jelkulcsokkal használható eszközöknek Bluetooth-kompatibilisnek kell lenniük, ami a legtöbb okostelefonon és laptopon alapfelszereltség, de a régebbi asztali PC-ken már nehezen beszerezhető. Továbbá, ha esetleg kíváncsiak lennének rá, a jelszókulcsok nem azonosak a kétfaktoros hitelesítéssel, mivel a jelszavak helyettesítésére szolgálnak, nem pedig egy további tényezőt jelentenek.

Mikor jön a jelszó nélküli jövő?

Az új FIDO-szabvány az Apple, a Google és a Microsoft platformjain a következő év folyamán válik elérhetővé. Az Apple már most előnnyel indul az egész passkey trendben, hiszen az iOS 15-ben és a macOS Monterey-ben már működik a rendszer, de más platformokkal még nem kompatibilis. A Google is kínál passkey támogatást az Android Play Services-ben. Ami még hátravan, az a különböző platformok közötti átjárhatóság, ami azt jelenti, hogy a felhasználók például egy Microsoft-eszközön lévő passkey-vel hitelesíteni tudják majd a bejelentkezést egy Apple-eszközön.

A FIDO Szövetségnek még ki kell dolgoznia néhány további részletet, megszüntetni néhány hibát ahhoz, hogy a jelszó nélküli bejelentkezést biztonságossá és működőképessé tegye. Az egyik megoldandó alapkérdés, hogy mi történik, ha valaki elveszíti a készülékét? A FIDO Alliance fehér könyve szerint akkor is visszaállíthatja fiókjait, ha bejelentkezik a fő platformfiókjába. Ez nem probléma, ha a hitelesítő adatokat több eszközön is beállította. De mi történik, ha ezek az eszközök nincsenek a közelben? Amíg erre és a hasonló problémákra a FIDO nem tud választ adni, addig maradnak a jelszavak. De talán már nem túl sokáig.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.