Hirdetés
. Hirdetés

A katonai hadviselés jövője már nem a Terminator, hanem a Black Mirror forgatókönyve szerint alakul

|

A modern hadviselés gyorsabban változik, mint a géppisztolyok megjelenése óta bármikor. A nagyrészt a drón- és mesterséges intelligencia-technológiák által előidézett olcsó és kisméretű eszközök kiegyenlítették a csatateret, így még a gyengén felszerelt erők is fenyegetést jelentenek a 20. század legnagyobb hadigépezeteire.

Hirdetés

Körülbelül 10 év múlva, ha a globális konfliktusok helyzete a jelenlegi irányt követi, a szélesebb közönség az első sorból nézheti majd végig "a katonai és geopolitikai felfordulást" - mondta Mark Sleboda külkapcsolati és biztonsági szakértő a Szputnyik Törésvonalak című műsorában, amelyben a világ legfrissebb eseményeit vitatták meg a meghívott szakértők, lebontva a mesterséges intelligencia és a katonai fegyverek összefonódásának hatásait, valamint az amerikai hegemóniától való globális elmozdulást.

A drónokról és a mesterséges intelligenciáról a hadviselésben beszélve Sleboda kifejtette, hogy az új technológiák gyorsan megváltoztatják a harcteret.

"Mindez tovább fog fokozódni és gőzerővel halad előre. A víz alatti drónok, a tengeri drónok, nemcsak a szárazföldi és a légi hadviselést, hanem a tengeri hadviselést is megváltoztatják, mindezt nagyon gyorsan, így az irányítás kicsúszik a nagy világhatalmak kezéből."

"Ez már abszolút a "Black Mirror" világa" - tette hozzá, noha korábban a "Terminator" filmsorozatot hozta fel összehasonlítási alapként.

A drónok a leghatékonyabb fegyverek közé tartoznak Ukrajnában a konfliktus mindkét oldalán. Oroszország és Ukrajna is alkalmazza a mesterséges intelligenciát, többek között egyes drónokban. Sőt, ahogy Sleboda megjegyzi, a Hamász nagyon hatékonyan használta a drónokat az október 7-i támadás során a sokkal jobban felszerelt és finanszírozott izraeli hadsereg ellen.

Hirdetés

A változó katonai harctér, valamint "a tőke nyugatról keletre történő globális eltolódása, Kína felemelkedése, Oroszország tartása és Irán komoly regionális hatalommá válása, főként az USA Irak kiiktatásának köszönhetően ráébresztette az Egyesült Államokat, hogy globális hegemóniája kezd kicsúszni a kezéből - érvelt Sleboda.

"Már láttuk, ahogy ez a világháború elkezdődött, és nem egy nagy durranással vagy csupán két oldallal, hanem helyi és proxy-háborúk sorozatával. És ezek a háborúk nem igazán csillapodnak. Csak egymásra torlódnak" - mondta, példaként említve Jement és Szíriát, valamint a növekvő feszültséget Koreában és a Tajvani-szorosban.

"Annyi lehetőség van az őrületre" - panaszolta Sleboda.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.