Hirdetés
. Hirdetés

A mobil cryptojacking veszélyei

|

Népszerű a kiberbűnözők körében a mások eszközeivel végzett, gyors megtérülést hozó kriptobányászat, amely tönkreteheti mobilunkat.

Hirdetés

A mobilokat fenyegető kiberveszélyek egyik viszonylag új szereplője a cryptojacking, melynek során a kiberbűnözők mások okostelefonját használják kriptovaluták bányászására a mobil tulajdonosának tudta nélkül. A technikailag nem tájékozottaknak erről csak annyit, az illegális kriptobányászat abból áll, hogy a mi informatikai eszközeinket használják mások pénzszerzésre. Ez komolyan igénybe veszi a berendezéseinket, például egy mobiltelefon esetében azt tapasztaljuk, hogy gyorsan lemerül az akkumulátor, sőt a folyamatos nagyteljesítményű használat az alkatrészek túlmelegedéséhez és tönkremeneteléhez vezethet.

Hirdetés

Bár a cryptojackinget eredetileg főként asztali számítógépeken alkalmazták a hackerek, 2017 végén és 2018 elején a tevékenység intenzitásának megugrása volt megfigyelhető a mobilokon. A Skybox Securitiy elemzése szerint a nem kívánt kriptobányászat az összes kibertámadási tevékenység egyharmadát tette ki 2018 első felében, és mértéke 70 százalékkal nőtt az előző féléves időszakhoz képest. A mobilspecifikus cryptojacking támadások esetében pedig robbanásszerű növekedés volt észlelhető 2017 októberében és novemberében, ebben az időszakban a Wandera adatai szerint 287 százalékos megugrást tapasztaltak az elemzők.

Azóta valamelyest visszaesett a cryptojacking aktivitás, különösen a mobil területen, ami annak köszönhető, hogy mind az Apple, mind a Google kitiltotta a kriptobányász appokat az iOS App áruházból, illetve a Google Play áruházból júniusban, illetve júliusban. Ennek ellenére a biztonsági cégek arra hívják fel a figyelmet, hogy továbbra is indulnak támadások mobil webhelyeken keresztül, valamint a nem hivatalos appáruházakból letöltött mobilalkalmazások segítségével.

Szakértők szerint lehetőség van az internetre kapcsolódó, streamelésre használt set-top boxok segtségével való kriptobányászatra is. A Rapid7 biztonsági cég megállapította, hogy a hackerek megtalálták a módját annak, hogy a kizárólag fejlesztői használatra szánt Android Debug Bridge parancssori eszköz sebezhetőségének kihasználásával meghackeljék és kriptobányászatra kényszerítsék ezeket az eszközöket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.