Hirdetés
. Hirdetés

A No More Ransom 5 év alatt közel 1 milliárd eurónyi váltságdíjfizetést takarított meg

|

Sikeres a bűnüldöző szervek és az iparág vezetői által létrehozott PPP társulás.

Hirdetés

A No More Ransom projekt már az alapításának ötödik évfordulóját ünnepli. Ezalatt több mint hatmillió zsarolóvírus áldozatnak segített visszaállítani fájljait, és közel 1 milliárd eurónyi zsarolóvírus váltságdíj kifizetését takarította meg.

A No More Ransom egy 2016 júliusában indított online portál, amely a bűnüldöző szervek és az iparág vezetői (az Europol Európai Kiberbűnözési Központja, a holland rendőrség Nemzeti High Tech Crime Unitja, a McAfee és a Kaspersky) által létrehozott PPP (köz-magán) társulás.

"A No More Ransom repositoryban elérhető dekódolók több mint hatmillió embernek segítettek abban, hogy ingyenesen visszaállítsák a fájljaikat. Ezzel megakadályoztuk, hogy a bűnözők közel egymilliárd eurót keressenek a zsarolóvírus-támadásokkal. Jelenleg 121 ingyenes eszközt kínál a rendszer, amelyek 151 zsarolóvíruscsalád visszafejtésére képesek. A hálózatban 170 partner kapcsolódik össze a köz- és magánszektorból" - közölte az Europol.

Hirdetés

Hogyan működik?

A No More Ransom célja, hogy segítsen az áldozatoknak visszaszerezni titkosított fájljaikat, felhívja a figyelmet a zsarolóvírus fenyegetésre, és közvetlen linkeket ad a zsarolóvírus áldozatainak és a nagyközönségnek a támadások bejelentésére.

Ahhoz, hogy dekódolót kapjon, két titkosított fájlt és a zsarolóvírus feljegyzést kell feltöltenie a No More Ransom Crypto Sheriffjén keresztül, amely megpróbálja összevetni azokat a rendelkezésre álló dekódolóeszközök listájával. Ha talál egyezést, akkor ad egy linket a megfelelő zsarolóvírus dekódolóhoz, amely részletes utasításokat tartalmaz a fájlok feloldásához.

Ha nincs elérhető dekódoló, akkor azt tanácsolja a szolgáltatás, hogy a jövőben ismét keressen egyezést, mivel az adatbázis rendszeresen új feloldóeszközökkel bővül. A Ransomware áldozatainak pedig azt tanácsolja, hogy soha ne fizessenek, mivel ez a bűnözők jövőbeli támadásait finanszírozza, hanem ehelyett tegyenek intézkedéseket az ilyen támadások megelőzésére és a károk csökkentésére.

Ennek részeként:

  • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot a számítógépén tárolt adatokról. Legalább egy példányt tartson offline állapotban.
  • Ne kattintson a váratlan vagy gyanús e-mailekben található linkekre.
  • Csak a szoftverek hivatalos verzióit böngéssze és töltse le, méghozzá mindig megbízható webhelyekről.
  • Használjon robusztus biztonsági termékeket, hogy megvédje rendszerét minden fenyegetéstől, beleértve a zsarolóprogramokat is.
  • Győződjön meg róla, hogy naprakész-e a biztonsági szoftvere és operációs rendszere is.
  • Legyen óvatos az internetes böngészés során, és ne kattintson gyanús linkekre, felugró ablakokra vagy párbeszédpanelekre.
  • Ne használjon magas jogosultságú fiókokat (rendszergazdai jogokkal rendelkező fiókokat) a napi munkához.

Ha áldozattá válik, ne fizessen! Jelentse a bűncselekményt, és nézze meg a magyar nyelven is működő No More Ransom-ot a dekódoló eszközökért.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.