Hirdetés
. Hirdetés

A Pentagon felvázolta a felelős mesterséges intelligencia alapelveit

|

Felelős, méltányos, nyomon követhető, megbízható, szabályozható.

Hirdetés

Nem meglepő, hogy a mestereséges intelligencia (AI) egyre nagyobb szerepet kap a katonai, védelmi területen. De, ha nem megfelelően vagy nem tisztességesen használják, az kifejezetten veszélyessé válhat. Az amerikai Védelmi Minisztériumban ezért lefektették azokat az alapelveket, amelyek a felelős mesterséges intelligenciát jellemzik.

Kathleen Hicks amerikai védelmi miniszterhelyettes egy olyan hivatalos feljegyzést tett közzé, amelyben felsorolta a felelős mesterséges intelligencia alapelveit. Megerősítette a minisztérium által tavaly elfogadott etikus mesterséges intelligencia elveket, és megbízta a Közös Mesterséges Intelligencia Központ (JAIC) igazgatóját, hogy kezdjen el dolgozni a felelős mesterséges intelligencia ökoszisztéma kialakítását célzó négy tevékenységen.

"Ahogy a Védelmi Minisztérium átveszi a mesterséges intelligenciát (AI), elengedhetetlen, hogy felelős magatartást, folyamatokat és eredményeket fogadjunk el oly módon, amely tükrözi a minisztérium etikai elvei iránti elkötelezettségét, beleértve a magánélet és a polgári szabadságjogok védelmét. A megbízható ökoszisztéma nemcsak katonai képességeinket erősíti, hanem a végfelhasználók, a hadviselők és az amerikai közvélemény bizalmát is növeli" - fogalmazott Hicks emlékeztetőjében.

Hirdetés

A JAIC igazgatója egy munkabizottságon keresztül fogja koordinálja a felelős mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokat. A bizottságnak ki kell dolgoznia a stratégiát és végrehajtási utat, létre kell hoznia egy tehetséggondozási keretrendszert, és jelentést kell készítenie arról, hogy a felelős mesterséges intelligencia hogyan integrálható a beszerzésekbe.

Az öt etikus AI-elv - felelős, méltányos, nyomon követhető, megbízható, szabályozható - mellett Hicks további hat alapelvet is hozzáfűzött a felelős AI megvalósításának irányításához. Az iránymutatás fegyelmezett irányítást, a hadviselők bizalmát, a mesterséges intelligencia beszerzéseinek rendszertechnikai és kockázatkezelési megközelítését a termék teljes életciklusa során, a felelős AI-elvek beépítését a követelményekbe, egy "erős nemzeti és globális felelős AI ökoszisztémát", valamint a felelős AI-ban jártas, képzett munkaerőt követel meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.