Hirdetés
. Hirdetés

A politikai indíttatású zsarolóvírusok száma csökken, a támadók régi célpontokra váltottak

|

A zsarolóvírus-támadások üzemeltetői az Oroszországra összpontosító, politikai indíttatású támadásokról visszatértek a megszokott célpontokhoz, például az Egyesült Államokhoz, Kínához és Izraelhez.

Hirdetés

Az ESET legfrissebb 2022-es fenyegetésjelentése azt is mutatja, hogy az RDP-támadási kísérletek száma további 89 százalékkal csökkent az év második szakaszában. A csökkenés valószínűsíthető oka, hogy a covid-járvány után a dolgozók visszatértek az irodákba, a biztonság javult és változatlanul folyt az orosz-ukrán háború - írja a Beta News.

A 2022-es év első időszakában Oroszország volt a zsarolóvírusok által leginkább célzott ország, a támadások egy része a háború miatt politikai vagy ideológiai indíttatású volt. Az ESET Threat Report T2 2022 azonban azt mutatja, hogy ez a hacktivizmus-hullám az év második felében visszaszorult, és a zsarolóvírusok üzemeltetői az Egyesült Államok, Kína és Izrael felé fordították figyelmüket - Roman Kováč, az ESET kutatási vezetője szerint.

Hirdetés

Az Emotet malware továbbra is problémát jelent, bár úgy tűnik, hogy üzemeltetői augusztusban pihenőt tartottak. Alkalmazkodtak a Microsoft döntéséhez is, hogy letiltja a VBA makrókat az internetről származó dokumentumokban, és helyette a fegyverként használt Microsoft Office fájlokon és LNK fájlokon alapuló kampányokra koncentráltak.

Az ESET adathalász-csapdái hatszoros növekedést mutattak a szállítási témájú adathalász-csalétek terén is, amelyek legtöbbször a DHL és a USPS hamis, a szállítási címek ellenőrzésére irányuló kérésekkel verték át az áldozatokat. "A virtuális és fizikai valutákat közvetlenül érintő fenyegetések közül továbbra is a Magecart nevű webes lehúzó a vezető fenyegetés, amely az online vásárlók hitelkártyaadataira vadászik. Emellett kétszeresére nőtt a kriptopénz témájú adathalász csalik száma, és egyre több a kriptolopó" - magyarázza Kováč. A teljes jelentés az ESET blogján olvasható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.