Hirdetés
. Hirdetés

A saját kütyü probléma

|

Elsősorban a nagyvállalatokat érintik a BYOD okozta biztonsági incidensek, de a helyzet nem annyira vészes, csupán megfelelő irányelvekre van szükség.

Hirdetés

Az elmúlt év minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy a BYOD, azaz a „hozd a saját eszközöd” trend az informatika világának megkerülhetetlen tényezője lett. És az is kiderült, hogy egészen másképp tekintenek a saját eszközök használatára az IT-vezetők és az alkalmazottak.

 

byod
byod

Az alkalmazottak élvezik azt, hogy a saját eszközükön dolgozhatnak. A gyártók szinte napi rendszerességgel dobnak piacra új, jobbnál-jobb okostelefont vagy táblagépet, és ma már gyakorlatilag bárki találhat az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő kütyüt. Sajnálatos azonban, hogy az emberek valamilyen ismeretlen oknál fogva azt gondolják, hogy ezek az eszközök mintegy eredendően biztonságosak, és sokszor kevés figyelmet fordítanak a megfelelő menedzselésére. Azok, akik örömüket lelik a BYOD nyújtotta szabadságban, rossz szemmel néznek az IT-re, ha az bármiben is megpróbálja korlátozni őket.

Pedig meg kell találni az arany középutat annak érdekében, hogy a felhasználók szabadon használhassák saját tabletjeiket és okostelefonjaikat a vállalati hálózatokon, ugyanakkor ez a hálózat biztonságban legyen. Ugyanis bár a BYOD nem ördögtől való dolog, amit tűzzel-vassal kell irtani, azért igenis veszélyt jelenthet a cégre.

Se szeri, se száma az ilyen incidensekkel foglalkozó felméréseknek; legutóbb a brit Virgin Media Business kérdezett meg 500 vezető CIO-t az IT konzumerizációjáról, és a válaszokból kiderült, az angol üzleti hálózatoknak több mint a fele, egészen pontosan 51 százaléka látta kárát az alkalmazottak által birtokolt mobileszközök használatának 2012-ben.

Kiderült az is, hogy a nagyvállalatok hálózatai sokkal nagyobb fenyegetésnek vannak kitéve, a kis- és középvállalatok esetében 25 százalékkal kisebb az esély arra, hogy valamilyen biztonsági incidens történik.

Tony Grace, a Virgin Media Business vezetője ugyanakkor igyekszik mindenkit megnyugtatni. Szerinte a vállaltoknak nem kell nagyon aggódniuk az eredmények miatt. “Az elmúlt év sok nehézséggel állította szembe a saját eszközök használatát bevezető vállalatokat. Ez teljesen természetes, hiszen mindeddig senkinek sem sikerült előállnia a tökéletes megoldással.”

Garce véleménye szerint fontos, hogy a CIO-k ne teherként tekintsenek a BYOD-ra 2013-ban, csupán meg kell tanulniuk, hogy miképpen lehet ezeket a dolgozók által birtokolt eszközöket a vállalat hasznára fordítani.

Az is kiderült, hogy a 2012-es karácsonyi szezonban a táblagépek eladása 112 százalékos növekedést mutatott 2011-hez képest, tehát nem is kétség, az újévben még több ilyen eszköz kerül be a vállaltok vérkeringésébe, azaz még több probléma merül majd fel. “Az, hogy a tablet-eladások az egekbe szöktek karácsonykor, azt mutatja: ezek a saját eszközök gyökeret vertek a munkahelyeken” - véli Grace. De a szakértő szerint “amíg a nagyvállalatoknak csak az egyötöde rendelkezik BYOD politikával, a cégek továbbra is biztonsági problémákkal néznek szembe mindaddig, amíg a konnektivitási, biztonsági és felhasználói irányelvek nincsenek lefektetve”.

A tavaly év végén készült Blue Coat's Mobility Study-ból kiderült, hogy a vállalatok 83 százaléka engedélyezi a céges emailek elérést és 56 százaléka az azonnali üzenetküldést a saját eszközökről. Ugyanakkor lényegesen kevesebben adnak hozzáférést az ERP (31%), az SFA (24%) és az SCM (19%) alkalmazásokhoz azoknak az eszközöknek, amik nem a vállalat tulajdonában vannak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.