Hirdetés
. Hirdetés

Amerikai tisztviselők le akarják bombázni a TSMC-t, ha Kína megtámadja Tajvant

|

Egyes amerikai tisztviselők felvetették, hogy a TSMC létesítményeinek lerombolása kívánatosabb lenne, mint az, hogy Kína hozzáférjen a félvezetőgyártáshoz, de tajvani tisztviselők szerint erre nem lesz szükség.

Hirdetés

Oroszország ukrajnai inváziója aggodalmat keltett, hogy Kína felbátorodik az akciótól, és megszállja Tajvant. Ez vezetett ahhoz, hogy az amerikai kormány készenléti terveket és "háborús játékokat" készített egy ilyen forgatókönyv megtervezésére. Az egyik javasolt forgatókönyv a sziget és a TSMC kiürítésének terve. A tehetséges mérnökök biztonságos helyre történő elszállítása lenne az első számú prioritás.

Egyes amerikai tisztviselők azonban a legszélsőségesebb lehetőséget, a TSMC létesítményeinek lerombolását javasolták. Jobban szeretnék, ha megsemmisülnének, minthogy Kína átvegye az irányítást a világ félvezető-ellátásának jelentős része felett. A háborús játék forgatókönyvek csak hipotetikusak, és nem végrehajtásra kerülő végleges tervek. A szélsőséges javaslatok hangja azonban elért Tajvanig.

Hirdetés

A Bloomberg jelentése szerint a sziget biztonsági főnöke szerint nincs szükség a létesítmények megsemmisítésére. Az ellátási láncok annyira összetettek, hogy egy invázió esetén a félvezetőgyártás lehetetlen lenne. "Ha megértjük a TSMC ökoszisztémáját, a kinti megjegyzések irreálisak. A TSMC-nek globális elemeket kell integrálnia, mielőtt high-end chipeket gyártana. Az ASML litográfiai berendezéséhez hasonló alkatrészek vagy berendezések, kulcsfontosságú elemek nélkül a TSMC semmiképpen sem tudja folytatni a gyártást" - mondta Chen Ming-tong, a tajvani Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója.

Az ellátási láncok megszakadása az Egyesült Államokkal és Hollandiával használhatatlanná tenné az üzemeket, legalábbis a biztonsági főnök szerint. Kína átvehetné őket, de nem volnának meg a félvezetők gyártásához szükséges eszközei.

A létesítmények azonban tele vannak korszerű félvezetőgyártó eszközökkel és gépekkel. Az új korlátozások értelmében Kína nem férhet hozzá az USA-központú fejlett félvezető-technológiához, így az ilyen fejlett eszközök megszerzése komoly problémát jelenthet. Ha Kína más forrásokból - vagy invázió útján - hozzájuthatna az utánpótláshoz, akkor az eszközt adna az országnak a korlátozások kijátszására.

Chen azt az elképzelést is elvetette, hogy az USA maga venné át a létesítményeket, vagy hogy mérnököket csábítana el. "Ezek a háborús tervek csak forgatókönyvek. Ha jobban megértenék a TSMC ökoszisztémáját, rájönnének, hogy ez nem olyan egyszerű, mint gondolják. Ezért nem tudja az Intel utolérni a TSMC-t" - mondta a biztonsági vezető.

Egy kínai invázió esetén Tajvan ígéretet tett arra, hogy együttműködik az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel annak megakadályozására, hogy a kínai hadsereg hozzáférjen a fejlett technológiákhoz. Bár a TSMC nagy része még mindig Tajvanon van, a vállalat más országokban, például az Egyesült Államokban is terjeszkedni kíván. Az USA Nemzetbiztonsági Tanácsa becslése szerint a TSMC elvesztése egy kínai invázió esetén több mint 1 billió dollárba kerülhet a világgazdaságnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.