Hirdetés
. Hirdetés

Az EU drónelhárítási programot indít

|

Intézkedéseket javasoltak a polgári drónok jelentette veszélyek elhárítására.

Hirdetés

Az Európai Bizottság a polgári használatra tervezett drónok jogellenes és veszélyes használatából eredő veszélyek elhárításáról szóló javaslatot mutatott be azzal a céllal, hogy a gyors technológiai fejlődés és a növekvő számú drón ne vezessen a civil térre jelentett fenyegetés ellenőrizetlen növekedéséhez - jelentette be az uniós bizottság a héten.

A brüsszeli közlemény szerint a javaslat célja harmonizált szakpolitikai keret biztosítása és az alkalmazandó eljárásokra vonatkozó közös álláspont kialakítása a folyamatosan változó fenyegetések kezelése érdekében.

A drónok hatással vannak az európai gazdaság és társadalom jövőjének alakulására, különösen a közlekedés, a védelem, a kereskedelem és a szolgáltatások területén. A drónok jogszerű használata fontos szerepet játszik a zöld és digitális kettős átállás megvalósításában - írták.

Hirdetés

Kiemelték: noha az EU megnehezítette bizonyos drónok rossz szándékú használatát, gyorsan fejlődő képességeik egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek a terrorizmus elleni védekezés szempontjából is. Drónokat használnak továbbá a csempészetben és a kábítószer-kereskedelemben, de a kritikus fontosságú infrastruktúrák körül is megjelentek gyanús drónok, ami arra utal, hogy az ilyen eszközökkel esetleg visszaélhetnek akár csak információgyűjtéssel. A drónok jogellenes használata emellett érintheti egyes magánszemélyek biztonságát és magánélethez való jogát is, különösen akkor, ha az eszközöket lakóövezetekben üzemeltetik - figyelmeztettek.

A javaslat iránymutatást, képzési programokat, finanszírozást és operatív eljárásokat támogató intézkedéseket vázol fel, valamint tevékenységet határoz meg az uniós drónpolitika hatékony végrehajtására. Ösztönözné a bevált gyakorlatok és az információk megosztását, összehangolná a tagállami jogszabályokban és eljárásokban rejlő lehetőségeket, támogatná a tagállamokat abban, hogy az elérhető kiberbiztonsági és nem kiberbiztonsági jellegű drónelhárítási üzleti technológiák széles köréből választhassanak. Az uniós bizottság operatív támogatást nyújtana a tagállamoknak, hogy a létező drónelhárítási képzéseket kiterjesszék egyebek mellett a magánbiztonsági ágazatra és a bűnüldöző hatóságokra is.

A javaslatban vázolt tevékenységek a 2030-ig tartó időszakra szólnak. Az uniós bizottság 2027-ig félidős helyzetelemzést végez, az EU drónelhárítási programjának teljes körű felülvizsgálatát pedig legkésőbb 2030-ig végzi el - tették hozzá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.