Hirdetés
. Hirdetés

Az internet sötét oldala

|

Egy kutatás behatolt abba a zónába, ahol eddig még kevés netező járt.

Hirdetés

A net sötét oldaláról szinte mindenki hallott, de személyes tapasztalattal kevesen rendelkeznek. Ez nem véletlen, hiszen ez a tartomány titkosítással védett, normál böngészővel megközelíthetetlen, és a felhasználóknak különleges technikákat (Tor, I2P, Freenet) kell használniuk, hogy hozzáférjenek.

Két cég, az Intelliagg és a Darksum ezért úgy döntött, utánajár, hogy valóban olyan sötét-e, mint amilyennek hisszük. Automatizált scriptekkel felkutattak minden elérhető Tor webhelyet, és kiderült, hogy ezek száma jóval kisebb a vártnál: mindössze 29532! Sőt, a kutatás ideje alatt ezek 54 százaléka el is tűnt, amiből a kutatók arra következtettek, hogy ideiglenes célra, vélhetőleg online bűnözési kampányokhoz hozták létre őket.

A kutatók megnézték a helyek tartalmát is.  A legtöbb oldal angol nyelvű volt, és főként fáljmegosztással, adatkiszivárogtatással, illetve pénzügyi csalásokkal foglalkozott. De voltak hírportálok, fórumok, pornóoldalak, drog- és fegyverkereskedő helyek is. Illegális tartalmat  68 százaléknál találtak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.