Hirdetés
. Hirdetés

Börtönbe vetik a spamkirály bűntársát

|

Botnetek, távoli hozzáférési trójaiak, keyloggerek, hitelesítő adatok tolvajai és kriptovaluta-bányászok számára fejlesztett.

Hirdetés

Négy év börtönbüntetésre ítéltek egy orosz állampolgárt az Egyesült Államokban. Azzal vádolják, hogy olyan szolgáltatást működtetett, amely azt ígérte, hogy a rosszindulatú szoftvereket a vírusirtó programok számára felismerhetetlenné teszi.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a héten sajtóközleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a 41 éves Oleg Koshkint "június 15-én egy szövetségi esküdtszék elítélte számítógépes csalás és visszaélés elkövetésére irányuló összeesküvés és egy számítógépes csalás és visszaélés vádjában".

Hirdetés

Koshkin állítólag együttműködött Peter Levashovval - egy másik orosz állampolgárral, akit a spanyol hatóságok az Egyesült Államok kérésére 2017-ben tartóztattak le, és akiről úgy vélik, hogy a Kelihos botnet mögött áll, amely fertőzött számítógépeket használt arra, hogy hatalmas mennyiségű spamet küldjön világszerte. A Spamhaus, a nagymenő spammerekről információkat gyűjtő csoport, Levashovot a "spamek királyának" nevezte.

A sajtóközlemény szerint "Koshkin egyéni, nagy volumenű titkosítási szolgáltatást nyújtott Levashovnak" egészen Levashov letartóztatásáig.

A dokumentum szerint Koshkin egy olyan "kriptográfiai" platformot üzemeltetett, amely segített a rosszindulatú szoftvereknek a vírusirtók radarja alatt megbújni. A feltételezések szerint az ő szolgáltatásai révén a hackerek sikeresen megfertőztek "körülbelül több százezer áldozat számítógépét világszerte rosszindulatú szoftverekkel, köztük zsarolóprogramokkal".

Egy másik vádlott-társ, aki szintén orosz állampolgár, "június 16-án bűnösnek vallotta magát egy védett számítógép megrongálásának vádjában", és az ítélethirdetésre vár.

David Sundberg, az ügyet vizsgáló FBI Connecticutban található New Haven-i területi irodájának vezető különleges ügynöke úgy jellemezte Koshkin elítélését, mint "egy újabb példát arra, hogy milyen kockázat és milyen következmények várnak azokra, akik úgy döntenek, hogy kiberbűncselekményeket követnek el az amerikai lakosság ellen".

A bírósági dokumentumok szerint az elítélt orosz állampolgár a "crypt4u.com", a "fud.bz" és több más, hasonló nevű weboldalt üzemeltetett. Koshkin és bűntársai úgy hirdették a "kriptográfiai" szolgáltatásukat, mint a botnetek, távoli hozzáférési trójaiak, keyloggerek, hitelesítő adatok lopói és kriptovaluta-bányászok számára kifejlesztett eszközt.

Ez csak a legutóbbi az elmúlt években az amerikai hatóságok által állítólagos kiberbűncselekményekkel kapcsolatban letartóztatott orosz állampolgárok sorában. Még 2017-ben, Alekszandr Vinnik letartóztatása, akit egy hatalmas bitcoin pénzmosási rendszer működtetésével vádoltak, felvetett bizonyos aggodalmakat, hogy az ügy politikai indíttatású lehet. Oroszországban egyesek azt is kifogásolták, hogy az amerikai jogot extraterritoriálisan alkalmazzák egy külföldi állampolgár Görögországban történő elfogásához.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.