Hirdetés
. Hirdetés

Délben pörögnek fel a spammerek

|

Az összes levélszemétnek a 87,9 százaléka botnetekből származik. A legtöbbet délben küldik.

Hirdetés

A MessageLabs szerint az elmúlt hónap során a Maazben botnet növekedése felgyorsult. Az összes spamküldésből származó részesedése az augusztusi fél százalékról 1,4 százalékra nőtt. A Rustock botnet az áldozatul esett rendszerek számának tekintetében a legnagyobb, hiszen 1,3-1,9 millió PC-t foglal magában.

 

 

malware.jpg



A legnagyobb bothálózat előre megjósolható taktika szerint küldi a levélszemetet. Minden nap, magyar idő szerint délelőtt kilenckor kezdődik a küldés, délután egykor van a csúcs, és másnap hajnali egy órára csitul el. Nyolc óra szünet után minden kezdődik elölről. A Rustock az egyik legdominánsabb bothálózat, hiszen a globálisan terjedő levélszemét tíz százalékáért tehető felelőssé.

"Az elmúlt év során számos internetszolgáltatót állítottak le a bothálózatok befogadása miatt. Így egy vagy megszokik, vagy megszökik helyzet alakult ki, és ennek következtében a botnetek hatásköre megváltozott" - mondta Paul Wood, a Symantec MessageLabs egyik vezető elemzője. "Ez lecsökkentette a legdominánsabb bothálózatok, például a Cutwail erejét, és előkészítette talajt az új botnetek, például a Maazben felemelkedéséhez. De mindez nem lesz mindig így, hiszen a botnetek esetében alkalmazott módszerek is fejlődnek, és az internetszolgáltatók lekapcsolása mostanság már kevésbé hatásos, mivel e hálózatok a korábbi hetek vagy hónapok helyett sokszor csak néhány órára állnak le." - tette hozzá a szakember.

2009 szeptemberében az e-mail forgalomban az új és korábban ismeretlen kártékony forrásból származó levélszemét aránya 86,4 százalék volt. Ez 2,1 százalékos csökkenés augusztushoz képest. Érdekesség, hogy a MessageLabs szerint szeptemberben Dániában volt a legnagyobb arányban kimutatható a levélszemét, ugyanis ott az összes e-mail 95,6 százaléka minősült spamnek.

Szeptemberben az új és a korábban ismeretlen kártékony forrásból származó, e-mailben terjedő vírusok aránya 0,25 százalékot tett ki, ami 0,09 százalékos csökkenés augusztushoz képest. Szeptemberben a kéretlen e-mailek 39,8 százalékában volt kártékony webhelyre mutató hivatkozás. Ez 22 százalékkal több az elmúlt hónaphoz képest.

A MessageLabs Intelligence naponta átlagosan 2337 darab új, kártevőknek valamint más, nemkívánatos programoknak, kém- és reklámszoftvernek otthont adó webhelyet azonosított szeptember során, ami 33,4 százalékos csökkenésnek felel meg az augusztusi adatokhoz képest.

A hír a Computerworld biztonság rovatábanjelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.