Hirdetés
. Hirdetés

Digitális veszélyek, tudatos szülők

|

Családunk és szeretteink biztonsága kulcsfontosságú. Mindez májusban különösen aktuális, hiszen az édesanyák napja mellett ebben a hónapban ünnepeljük a családokat és a gyermeknapot is.

Hirdetés

Digitális világunkban ma már sokkal többféle veszélynek van kitéve egy fiatal, mint az ezt megelőző korszakokban szüleink, nagyszüleink. Friss statisztikák szerint a mai fiatalok akár napi 10-11 órát is a "neten lógnak", ahol akár egy chatüzenetben, e-mailben vagy játékon keresztül is érkezhet vírus, amelynek segítségével távoli támadók hozzáférhetnek személyes adatainkhoz, vagy a webkamerákon keresztül leshetik meg gyermekeinket. Tudatos szülőként mindent meg kell tennünk azért, hogy megóvjuk őket a neten keringő közel 900 millió vírustól, megtévesztésektől, csalóktól, pedofiloktól.

Hirdetés
          

A felnőttek felelőssége
A világháló temérdek lehetőséget nyújt tanulásra, szórakozásra, információgyűjtésre és azonnali kapcsolattartásra, amelyek az élet számos területén előnyt, gyorsaságot és kényelmet jelentenek, de fontos, hogy tisztában legyünk az online tér lehetséges veszélyeivel is. A nem megfelelő internethasználatnak ugyanis számos árnyoldala van, melyek főleg a gyanútlan kiskorúak biztonságát fenyegetik. A mai fiatalok gyakorta jártasabbak az eszközök technikai kezelésében, és számtalan modern programot, szolgáltatást, új lehetőséget ismernek és használnak napi szinten, ám online viselkedésük sokszor nem felelősségteljes, és érzelmileg is sebezhetőek. Emiatt biztonságos digitális szocializációjukért a felnőttek, a szülők felelnek.           

Egy 2018-as kutatás azt mutatja, hogy a millenniumi nemzedék tagjai egy nap akár 11 órát is képesek különféle digitális eszközeiken tölteni. Az internet számukra nem eszköz, hanem élettér, érdekli őket a rengeteg lehetőség, nekünk, felnőtteknek pedig az a hatalmas kihívás, hogy bár közben mi is tanuljuk az online jártasságot, itt kell őket hatékonyan megvédenünk. Egy európai felmérés szerint például a kétéves gyermekek 30 százaléka használt már táblagépet, 10 százalékuknak pedig a tablet volt az első szava, ami elég ijesztő adat. Ez a határok és korlátok nélküli, túlzottan engedékeny online jelenlét, mindamellett, hogy komoly függőséget okozhat, személyiségtorzuláshoz is vezethet, hiszen a virtuális információáradat hatására fokozatosan gyengül a fiatal szervezet valóságérzete, beszűkülnek az érzelmek, és gyengül az élőbeszédes kommunikáció, egyre emelkedik az online tartalmaktól elvárt izgalmi ingerküszöb.

Csizmazia-Darab István IT-biztonsági szakértő, Sicontact           

Tízből négy gyermeket érint
Mindezeken túl az online tér egyik legjelentősebb veszélye az úgynevezett cyberbullying, az online megfélemlítés, bántalmazás, zaklatás, kiközösítés, csúfolás. Ennek sokféle megjelenési formáját ismerjük, mivel pedig online csatornákon zajló folyamatról van szó, nem zárul le, ha a tanuló kilép az iskola kapuján, hanem 0-24 órában kaphatja a becsmérlő, fenyegető üzeneteket, kommenteket. Egy budapesti iskolákban készült felmérésből is az derült ki, hogy a gyerekek pontosan ettől a veszélytől félnek a leginkább. Az online világ térhódításával emellett a gyermekek már egyre fiatalabb korukban vannak kitéve a digitális tér szexuális bűnözőinek, ez ellen is fel kell készítenünk, meg kell védelmeznünk őket. Egy magyar kutatás szerint gyermekeink átlagosan 9 éves korukra már önállóan használják a világhálót. Ez az egyre korábbi életkorra tolódó tendencia pedig azt vetíti előre, hogy pár éven belül akár már az 5-6 éves korosztály tagjai is állandó felhasználóivá válhatnak az internetnek. 

Értékteremtő internethasználat
A szülők, illetve a család felelős hozzáállása kulcsfontosságú szerepet tölt be a gyermekek online jelenlétét illetően. Fontos, hogy hatékonyan megvédhessük családunkat, szeretteinket az internet veszélyes fenyegetéseitől, nagy részben azáltal, hogy felkészítjük gyermekeinket a biztonságtudatos, értékteremtő internethasználatra.           

Erre természetesen egyre inkább odafigyelnek a vírusvédelmi programokkal foglalkozó cégek is. Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT-biztonsági szakértője arra is felhívja a figyelmet, hogy nem elegendő a számítógépek védelme, hanem kiemelten fontos a mobileszközök vírusmentességére is figyelni, valamint érdemes mobileszközös szülőifelügyelet-megoldást választani.           

- Az a célunk, hogy a világhálón jelentkező veszélyektől megóvhassuk internetező gyermekeinket, ehhez pedig korszerű megoldások és eszközök kellenek, hiszen szinte naponta bukkannak fel új típusú veszélyforrások, fenyegetések - mondta a szakértő.           

Május a családok hónapja
A gyerekek a megnövekedett online jelenlét miatt egyre gyakrabban kerülhetnek veszélybe, technikai oldalról is kulcsfontosságú a védelmük, ugyanakkor biztonságtudatos viselkedésre kell őket tanítanunk. Tájékozottságuk, tudatosságuk az internetes térben manapság sokkal fontosabb, mint valaha, felnőttkorukban pedig nélkülözhetetlenek lesznek ezek az ismeretek.           

- Mindig is fontosnak tartottuk a gyerekek digitális biztonságát, amely most a családok hónapja során még inkább előtérbe kerül. Küldetésünknek tekintjük, hogy minél több család számára tegyük elérhetővé a biztonságos és minőségi vírusvédelmet - tette hozzá Csizmazia-Darab István.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.