Hirdetés
. Hirdetés

Döbbent oroszok ültek a meghackelt tévék előtt a Győzelem napján

|

"Ukránok ezreinek és meggyilkolt gyermekeik százainak vére tapad az önök kezéhez" - hangzott el a tévékészülékeken országszerte.

Hirdetés

Május 9-e nagy ünnep Oroszországban. Azt a napot ünneplik, amikor a Szovjetunió legyőzte Németországot a második világháborúban. Hatalmas felvonulások, családi összejövetelek és - természetesen - a politikai vezetők televíziós beszédei. Hétfőn, amikor az oroszok országszerte bekapcsolták a tévét, hogy megnézzenek egy műsort vagy meghallgassák Putyin legutóbbi megjegyzéseit, olyasmivel találkoztak, amire nem számítottak: háborúellenes üzenetekkel.

Mind a műholdas, mind a kábelcsatornákon az állomásnevek és a csatornaleírások helyére is be volt rögzítve az üzenet. "Ukránok ezreinek és meggyilkolt gyermekeik százainak vére tapad az önök kezéhez. A televízió és a hatóságok hazudnak. Nemet a háborúra."

Az orosz hatóságok értetlenül álltak az előtt, hogyan kerültek az üzenetek a kábel- és műholdas tévécsatornákra. A hackelés főként az okostévéket érintette, és az üzeneteket nagyrészt azonnal eltávolították, bár az esetre nem adtak magyarázatot, és senki sem vállalta magára a felelősséget. Emellett Rutube népszerű YouTube-alternatíva sem volt elérhető, mert kibertámadás érte.

A Kreml már régóta erős befolyással bír az orosz televíziós és nyomtatott médiára, és a helyzet csak rosszabb lett a február 24-i ukrajnai invázió óta. A nyugati weboldalakat betiltották, a független hírforrások helyzete nehéz, az új törvények ugyanis lehetetlenné tették, hogy a háborúról objektív módon tudósítson bárki.

A háborúellenes üzenetek a mainstream orosz médiában ritkák, és gyakran hackelés következtében jelennek meg. Az elmúlt hónapokban ismeretlen csoportok többször is átvették a televíziós csatornák és a hírportálok irányítását, hogy háborúellenes üzeneteket jelenítsenek meg. Az RT a háború kezdete utáni napokban leállt, amiért Moszkva az Anonymous hackercsoportot hibáztatta.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.