Hirdetés
. Hirdetés

Dupla dinamit: zsaroló vírussal támadnak a technikai (ál)tanácsadók

|

Új trükk az online bűnözésben: előbb lehúznak egy nemlétező hiba kijavításáért, aztán zárolják az adatainkat, és csak váltságdíjért oldják fel a titkosítást.

Hirdetés

A biztonságtechnikai szoftvereiről ismert Symantec szerint szintet lépett az online fenyegetettség: eddig külön támadó kórokozók és átverési technikák fogtak össze, hogy egyesült erővel küldjék padlóra a felhasználót. A módszer lényege, hogy csaló webhelyek kétes értékű techikai tanácsadást sóznak ránk, és közben titkosítják a fájljainkat.

Először egy beugró üzenet jelenik meg a képernyőnkön, amely egy nemlétező technikai hibára hívja fel a figyelmet, és felszólít, hogy töltsünk le egy javítóprogramot, amire valójában semmi szükségünk. Ezalatt a háttérben egy zsarolóprogram is működésbe lép. Ez olyan kártékony szoftver, amely zárolja a számítógépen található fájlokat, és csak bizonyos összeg -- gyakran valamennyi bitcoin -- átutalása után adja meg a kulcsot, amellyel feloldható a titkosítás. A pórul járt felhasználó így egyszerre fizet a fölösleges technikai tanácsadásért és azért, hogy hozzájuthasson saját adataihoz.


Ez az első eset, hogy csaló technikai tanácsadás  zsaroló vírussal fertőz. Ha a kombináció hatásosnak bizonyul, még sok bajunk lesz vele a jövőben.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.