Hirdetés
. Hirdetés

Egy kémügynökség milliárdokat pumpál az orbitális képalkotó cégekbe

|

Az NRO számára az űrből készült rendkívül éles képek, valamint a képek értelmezése, és annak alapján meginduló cselekvés képessége rendkívül értékes.

Hirdetés

Az amerikai titkosügynökségek egyike, a National Reconnaissance Organization - NRO (Nemzeti Felderítő Szervezet) hatalmas szerződéssel milliárdokat tesz a BlackSky és a Planet új, illetve a Maxar földmegfigyelő cégek zsebébe. A furcsa "elektro-optikai kereskedelmi réteg" névre keresztelt szerződések után járó összegeket a következő 5-10 évben fizetik ki.

Az NRO számára az űrből készült rendkívül éles képek, valamint a képek értelmezése, és annak alapján meginduló cselekvés képessége rendkívül értékes. Ez egy nyilvánvaló stratégiai eszköz, amely újra és újra bebizonyította értékét, de egyre kevésbé szükséges a kormány tulajdonában lévő eszközökre, például a kémműholdakra támaszkodni.

Hirdetés

"Az NRO régóta követi a 'vásároljuk meg, amit tudunk, építsük meg, amit kell' stratégiát" - közölte Chris Scolese, az NRO igazgatója. És ez az egyensúly eltolódott a kereskedelmi cégek irányába.

A Föld körüli pályán elérhető kereskedelmi képalkotó képességek - amint azt különösen a Planet és a BlackSky bizonyította -, valószínűleg túlszárnyaltak számos, az NRO által az elmúlt évtizedekben létrehozott eszközt. Nehezen képzelhető el egy új "titkos" konstelláció indítása, amely olyan szintű lefedettséget biztosít, mint amilyet ezek a szolgáltatók nyújtanak. Így inkább fizetni fognak a magas szintű hozzáférésért, amiről a cégek mindig is tudták, hogy értékes lesz.

Az új program értelmében a vállalatoknak ötéves alapszerződésük van (amely a megítélt összeg mintegy felét teszi ki), és további öt egyéves opciójuk, így a szolgáltatások tetszés szerint bővíthetők vagy kitolhatók.

A Maxar már évtizedek óta nyújtja ezeket a szolgáltatásokat a szövetségi hatóságoknak, és néhány régi képesség és feladat átkerül az új szerződés hatálya alá, amelynek értéke összesen mintegy 3,24 milliárd dollár. A szerződés "rövidhullámú infravörös, nem földi képalkotás, éjszakai képalkotás és közvetlen lefelé irányuló panoráma kapcsolat" kiegészíti a Maxar tálcáján lévő választékot, amely szó szerint és képletesen is elég nagy területet fed le. Az NRO-t nyilvánvalóan érdekli a bolygón kivüli hírszerzés.

A Planet nem értékelte nyilvánosan a szerződést, de alapvetően úgy határozta meg, hogy ez egy prémium előfizetés az összes képfelvételükre, beleértve a még pályára nem állított flottáról származó képeket is. Tehát lehet, hogy azért nem voltak hajlandóak értéket felsorolni, hogy ne lehessen ebből visszafejteni a szolgáltatás költségét.

A BlackSky talán a legizgalmasabb a három szolgáltató közül, amennyiben a cég részvényárfolyama erre utal. Amellett, hogy a vállalat közvetlenül saját műhold konstellációján keresztül szolgáltat képeket, nemrégiben egy adatplatform kiépítésére összpontosított, amely az első megállóhely lehet mindenkinek, aki értelmezni akarja a Föld körüli pályáról érkező információkat.

Brian O'Toole vezérigazgató nemrég kijelentette a Techcruch-nak: "A világot elárasztják a szenzorok. Ez egy hatalmas, de rendkívül széttöredezett piac. Ezért kezdtük el építeni azt a szoftverplatformot, amely mindezt integrálja az MI és a gépi tanulás segítségével." Úgy tűnik, hogy ez a húzás kifizetődött, és O'Toole meg is jegyezte, hogy a BlackSky-t kérték fel az ukrajnai konfliktushoz szükséges képi adatok szolgáltatására, ahol az óránként szolgáltatott hírszerzési információ felbecsülhetetlen értékűnek bizonyult.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.