Hirdetés
. Hirdetés

Egyre komolyabb veszélyt jelentenek a közösségi trollfarmok

|

A Facebook és a Twitter által lekapcsolt álhírgyártók nem csak pár pattanásos kölyök által alakított csoport tagjai voltak, a trollgyárak komoly tétre játszanak.

Hirdetés

Most, hogy ismét közelednek az amerikai elnökválasztások, a közösségi oldalak nagy figyelmet fordítanak arra, hogy kigyomlálják azokat az oldalakat és profilokat, melyek nagyüzemben terjesztenek álhíreket és féligazságokat. Ezúttal a Twitter és a Facebook is lekapcsolta az Internet Research Agency (IRA) nevű trollfarm több profilját is, melyek már nagyban megkezdték áldásos ténykedésüket egy újabb kampányon.

Hirdetés

Nem ez az első eset, hogy az IRA-val meggyűlik a baja a közösségi platformoknak, azonban a csoport most a jelek szerint taktikát váltott. Nem csak kamu profilokon keresztül terjesztették az álhíreket, de létrehoztak egy híroldalt is, ahová szabadúszó újságírókkal dolgoztattak. A helyzet komolyságát az jelzi, hogy ők a nyomozás jelenlegi állása szerint nem is tudtak arról, hogy pontosan kinek és milyen célból is állítják elő tartalmaikat.

"Összességében a csapatunk nagyjából egy tucat megtévesztő kampányt tárt fel és távolított el, melyeket az IRA-hoz köthető egyének folytattak." - írta a Facebook az ügyről.

A Twitter is hasonló tapasztalatokról számolt be, ők ugyanis öt felhasználói fiókot azonosítottak, melyek orosz megbízásra dolgozhattak, és oszthattak meg "alacsony minőségű" bejegyzéseket. Itt is felfedezték, hogy a profilok kapcsolatban állnak egy híroldallal, a PeaceDatával, melynek tartalmait szabadúszókkal állíttatják elő. A cég felfüggesztette a felhasználókat és letiltotta az összes megosztott linket, melyek a PeaceDatára mutattak.

A két cég azt is megemlítette, hogy az FBI-tól kaptak fülest, hogy mely profilok jelenthetnek veszélyt, és a Szövetségi Nyomozó Iroda abban is segített nekik, hogy lekapcsolják az IRA hálózatát, mielőtt az nagyobb befolyásra tehetne szert.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.