Hirdetés
. Hirdetés

Ennyit loptak a kriptohackerek 2022-ben, észak-koreai csoportokkal az élen

|

A tavalyi év volt a legrosszabb a kriptopénz-lopások történetében. A hackerek 3,8 milliárd dollárt loptak el, élükön az Észak-Koreához köthető támadókkal, akik minden eddiginél többet kaszáltak.

Hirdetés

A Chainalysis által készített jelentés szerint a hackertevékenység egész évben "hullámzott", márciusban és októberben pedig "hatalmas kiugrások" voltak. A jelentés szerint október volt a kriptovaluta-hackelés eddigi valaha volt legnagyobb hónapja, amikor 32 különálló támadás során 775,7 millió dollárt loptak el.

A kriptopénzpiac 2022-ben megbicsaklott, mivel a kockázati étvágy csökkent, és különböző kriptocégek összeomlottak. A befektetők nagy veszteségeket szenvedtek el, a szabályozók pedig fokozták a fogyasztók erősebb védelmére irányuló felhívásokat. Akkoriban a Chainalysis és más cégek megerősítették a Reutersnek, hogy észak-koreai vonatkozású számlák több millió dollár értéket veszítettek. Ez azonban nem riasztotta el a hackereket.

Az Észak-Koreához kötődő hackerek, például a Lazarus Group kiberbűnözői szindikátus tagjai messze a legtermékenyebb kriptovaluta-hackerek voltak, akik tavaly több támadás során 1,7 milliárd dollár összértékben hajtottak végre lopásokat becslések szerint - áll a jelentésben, amely hozzáteszi, hogy "2022-ben megdöntötték saját lopási rekordjaikat".

Hirdetés

Észak-Korea eddig tagadta a hackertámadások vagy más kibertámadások vádját. Az ENSZ-szankciókat figyelemmel kísérő szakértői testület szerint a diktatúra egyre inkább a hackelésre támaszkodik rakéta- és atomfegyverprogramja finanszírozása érdekében, különösen, mivel a nyilvánosan bejelentett kereskedelem a szankciók és a COVID-19 zárlatok miatt csökkent.

"Nem túlzás azt állítani, hogy a kriptovaluta-hackelés az ország gazdaságának jelentős részét teszi ki" - mondta a Chainalysis. Az amerikai bűnüldöző szervek tavaly először foglaltak le 30 millió dollárnyi lopott pénzt észak-koreai kötődésű hackerektől. "Ezek a hackelések évről évre nehezebbek és kevésbé eredményesek lesznek" - jósolta az elemzőcég.

A jelentés szerint a "decentralizált pénzügyek" vagy DeFi, a kriptopénz szektor virágzó szegmensének célpontjai a 2022-ben ellopott kriptopénzek több mint 82 százalékát tették ki. A DeFi alkalmazások, amelyek közül sokan az Ethereum blokkláncon futnak, olyan pénzügyi platformok, amelyek lehetővé teszik a hagyományos bankokon kívüli kriptodevizás hitelezést. Tavaly összességében rekordösszegű, 20,1 milliárd dolláros illegális tevékenységhez kapcsolódó kriptotranzakciót bonyolítottak le, közölte a Chainalysis januárban - írja a Reuters.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.