Hirdetés
. Hirdetés

Ezért veszélyesek PC-nkre az álhírek

|

Egyre növekvő mértékben használják a hackerek rosszindulatú programok terjesztésére a hamis, megtévesztő történeteket.

Hirdetés

Az álhír hazugságok szándékos terjesztése a közvélemény befolyásolása vagy az emberek megosztása céljából. Immár nem csak a politikusok figyelmét keltette fel, hanem az információbiztonsággal foglalkozó szakemberekét is, ugyanis az álhíreket nehéz azonosítani és blokkolni, márpedig a hackerek újabban előszeretettel használják őket vírusok terjesztésére.

Hirdetés

Scott Nelson, a biztonsági képzéseket nyújtó SecureSet cég alelnöke szerint az álhírek kiváló kézbesítő eszközei az emberek átverésére szolgáló pszichológiai trükköknek. Például a Facebook nem tekint minden megkérdőjelezhető hivatkozást hamisnak, és az automatikus észlelő eszközök nem képesek minden gyanús történetet álhírként azonosítani.

Terjedőben a rosszindulatú programok az álhírek, e-mailek vagy közösségi oldalak képeibe, hivatkozásaiba vagy letöltéseibe való beágyazása, ami növekvő kockázatokat jelent az otthoni és vállalati felhasználók számára egyaránt, teszi hozzá a szakember.

Ezek a módszerek immár nem csupán a kiberbűnözők és spammerek eszköztárában találhatók meg, hanem kormányok is használják azokat propagandájuk terjesztésére, számítógépek feltörésére, fizikai károkozás előidézésére és kémkedésre.

Nelson úgy véli, a vállalatok nincsenek tudatában annak, hogy az álhírek vírusok terjesztésére használhatók, ezért lett népszerű manapság a hackerek körében ez a technika. A gyanútlan alkalmazottak könnyedén áldozatává válhatnak az álhír kampányoknak.

Hamid Karimi, a BeyondSecurity biztonsági cég fejlesztési alelnöke szerint bár az álhíreket gyakran nehéz azonosítani és elemezni, a rosszindulatú programok azonosításának folyamata változatlan maradt. Mivel az álhíreket terjesztő weboldalak sokszor vírusokat is terjesztenek, eleve rosszindulatú oldalként kell kezelni őket. A kiberbűnözők célja a felhasználói fiókok feletti ellenőrzés megszerzése, vírusok terjesztése és más kellemetlenségek okozása, csakúgy mint az adathalászati támadások esetében.

Ezért az informatikai vezetőknek és a kiberbiztonságért felelős személyeknek az álhírekre mint potenciális vírushordozókra kell tekinteniük. Mivel lehetetlen feladat eltüntetni az internetről az álhíreket, a vállalatoknak szigorú ellenőrzés alá kell vonniuk felhő alapú infrastruktúrájukat, és oda kell figyelniük az álhírekhez köthető fiókfeltörésekre és vírusterjesztési kísérletekre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.