Hirdetés
. Hirdetés

Fegyverré vált a kiberbűnözők kezében a OneNote

|

Kiválóan alkalmas rosszindulatú programok terjesztése a Microsoft digitális jegyzetfüzete.

Hirdetés

Nem titok, hogy a kiberbűnözők már régóta kihasználják az Office alkalmazások, például a Word és az Excel makrófunkcióját, hogy rosszindulatú szoftverekkel fertőzzék meg a gyanútlan felhasználók számítógépeit. Ezt általában úgy teszik, hogy rosszindulatú makró kódot juttatnak be egy legitim Word- vagy Excel-dokumentumba, majd meggyőzik a felhasználókat, hogy engedélyezzék a makrókat a fájl megfelelő megjelenítése érdekében. Ez azonban csak azt teszi lehetővé, hogy a rosszindulatú szoftver pusztítást végezzen az áldozat számítógépén.

A Microsoft tisztában van a fenyegető szereplők ilyen viselkedésével, ezért végül alapértelmezésben blokkolta a makrókat az Office-dokumentumokban. A kiberbűnözők azonban most egy másik alkalmazást használnak arra, hogy becsapják a felhasználókat, és rosszindulatú szoftverekkel fertőzzék meg PC-jüket: a OneNote digitális jegyzetelő alkalmazást.

Hirdetés

Amint arról a BleepingComputer beszámolt, a kiberbűnözők olyan adathalász e-maileket küldtek, amelyek állítólag DHL-számlákat, átutalási űrlapokat, szállítási értesítéseket és dokumentumokat, valamint gépészeti rajzokat tartalmaznak. Ahelyett, hogy makrókat használnának, amelyeket a OneNote nem támogat, az elkövetők a OneNote azon képességére támaszkodnak, amely lehetővé teszi, hogy a jegyzetfüzethez rosszindulatú VBS-fájlokat csatoljanak. Ha veszélyről mit sem sejtő felhasználó ezekre a fájlokra duplán rákattint, automatikusan letölti és telepíti a rosszindulatú programokat egy távoli webhelyről. Hogy elrejtsék őket, és a OneNote-dokumentumot a lehető leginkább legálisnak tüntessék fel, a kiberbűnözők egy "Dupla kattintás a fájl megtekintéséhez" mezőt helyeznek el felettük.

A dobozra kattintva elindulnak a fájlok, amelyek rosszindulatú szoftvereket telepítenek az eszközre. És bár a OneNote figyelmezteti a felhasználókat, hogy a mellékletek megnyitása kárt okozhat a felhasználó számítógépében, valamint adataiban, sok felhasználó lehet, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetést, és mégis az "OK" gombra kattint.

A korábban említett e-mailekben elhelyezett rosszindulatú OneNote-dokumentumok jellemzően távoli hozzáférési trójaiakat telepítenek, amelyek érzékeny információkat és kriptopénz-tárcákat lophatnak el. Mások akár képernyőfotókat is készíthetnek és videót rögzíthetnek az áldozat webkamerájának segítségével.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.