Hirdetés
. Hirdetés

Felelőtlen európai mobilfelhasználók

|

Az emberek számára mára minden eddiginél fontosabbá váltak mobil eszközeik, mégis kevesen fordítanak kellő figyelmet a biztonságra.

Hirdetés

A Norton 2012-es kiberbűnözési jelentése szerint az európaiak jelentős része intéz munkával kapcsolatos dolgokat mobil eszközén és a felhasználók 34 százaléka nem tudna már mobil eszköze nélkül élni.“

Az emberek egyre inkább a mobil eszközeikre hagyatkoznak, ha navigálni, tartalmakat megosztani, egymással kapcsolatot tartani, illetve vásárolni szeretnének” – mondta Rakoncza Zsolt, a Norton üzletág vezetője. Ugyanakkor sokan nincsenek tisztában azzal, mennyi személyes adatuk kerülne veszélybe, ha mobil eszközük elromlana, elveszne vagy ellopnák tőlük, pedig ilyenkor rengeteg személyes információ válik elérhetővé, így például az e-mailek, melyek munkahelyi levelezéshez és ezen keresztül dokumentumokhoz, illetve más online fiókok jelszavaihoz és bankszámlákhoz engedhetnek szabad utat.

A Norton jelentése felmutatott néhány érdekes attitűdbeli eltérést az európai felhasználók között. Így például a németek 13, míg az oroszok 15 százaléka érzi biztonságosnak, ha a mobil eszközén keresztül vásárol, a lengyel (32%) és az olasz (24%) felhasználók viszont kevésbé tartanak ilyen veszélyektől. A dánok pedig sokkal inkább hajlamosak banki adatokat tárolni a mobil eszközeiken (13%), mint például a németek (4%).

Általánosságban elmondható tehát, hogy az európaiak nem igazán ügyelnek a mobil biztonságra. Felelőtlenül töltenek le alkalmazásokat, nem biztonságos fizetési rendszereket használnak vásárláskor és szívesen használnak ingyenes, nem biztosított wifi hálózatokat. Ráadásul ötből ketten ilyenkor nézi meg személyes emailjeit és minden ötödik banki adatait is így éri el.

“Az emberek tudják, hogy mennyire fontos a számítógépük védelme” – mondta Rakoncza Zsolt. “Arra is kellene viszont figyelniük, hogy az internethez kapcsolódó mobil eszközeik is védve legyenek. Ha elveszítjük a mobilunkat, akkor a rajta tárolt adatok és dokumentumok, így például a családi fotóink is mások kezébe kerülnek. Mobilbiztonsági szoftverek használatával zárolhatjuk, lokalizálhatjuk és le is törölhetjük mobil eszközeinket, megelőzve ezzel, hogy illetéktelenek vegyék át felettük az irányítást.”

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.