Hirdetés
. Hirdetés

Gonosz lángelmék írták a legújabb zsarolóvírust

|

A Spora megoldja a lehetetlent: anélkül is hatékonyan titkosít, hogy kapcsolatba lépne a vezérlőszerverrel, és a fizetési modellje is újszerű.

Hirdetés

A Spora nevű vírus eddig orosz felhasználókat támadott, de létezik angol nyelvű változata is, tehát a jövőben másutt is felbukkanhat. Újszerűsége abban áll, hogy a Command-and-Control (CnC) szerverrel való kapcsolatfelvétel nélkül végzi a titkosítást, mégis minden áldozathoz egyedi titkosítási kulcsot rendel.

A hagyományos zsarolóvírusok a település után egy CnC szerverrel generáltatnak egy RSA kulcspárt a titkosításhoz. A nyilvános kulcs a gépre töltődik le, a magánkulcs viszont a szerveren marad, és csak fizetés után hozzáférhető. A szerver netes elérése a támadás gyenge pontja: ha a kapcsolatot tűzfal gátolja, a titkosítás nem indul el.

A Spora alkotói úgy oldották meg ezt a problémát, hogy egy második AES (Advanced Encryption Standard) és RSA titkosítási menetet adtak az eljáráshoz.  Kutatók szerint eljárásuk olyan tökéletes, hogy a titkosított fáljok visszanyerése lehetetlen a támadók magánkulcsának ismerete nélkül.

A kiberbűnözők "szolgáltatásokat" is kínálnak borsos áron: az "immunitás" garantálja, hogy a vírus nem fertőzi meg újra rendszert, az "eltávolítás" pedig teljesen törli a programot. Ha szolgáltatásaikat csomagban vesszük, árkedvezményt kapunk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.