Hirdetés
. Hirdetés

Google: a tíz legrosszabb jelszó

|

A keresőóriás felméréséből kiderül melyek a lusta, gondatlan felhasználók leggyakoribb jelszavai.

Hirdetés

Hirdetés

Az ember legjobb barátja kiválóan alkalmas házőrzésre, de mikor arra kerül a sor, hogy online fiókjainkat védje meg, nincs is rosszabb választás Bodrinál. A Google Apps nemrégiben felmérést végzett, aminek során 2000 felhasználót kérdeztek meg jelszóválasztási szokásaikról.

 

A kutatás aggasztó eredménnyel zárult. A legtöbb ember olyan jelszót választ, ami gyakorlatilag bárki számára rendelkezésre álló információ. Ez annyit tesz, hogy a fiókok nagy része némi utánajárás, és tippelgetés után könnyedén feltörhető.

Lássuk tehát az “életveszélyes” jelszavak tízes toplistáját:
1. Háziállatok nevei:
2. Egy fontos dátum, mint például házassági évforduló
3. Családtagok születésnapja
4. Gyermek neve
5. Családtagok nevei
6. Születési hely
7. Kedvenc ünnepnap
8. A szeretett sportcsapathoz köthető dolgok
9. Életünk párjának neve
10. És a csúcsok csúcsa: “Jelszó”

Értelemszerűen a Facebook-on kiposztolt több száz, „Bodri labdázik” vagy „Cirmi lustálkodik” című fotó után a hackerek nem fognak sokat vacillálni mi lehet a jelszó. De egy kevésbé paranoid közösségi felhasználó adatlapjáról szinte az összes fenti jelszó kibogarászható kevés időbefektetéssel. Biztonsági szakértők gyakran javasolják, hogy a jelszó-emlékeztető funkcióknál, - például “anyja neve?” - is inkább hazudjunk.

A Google kutatásából kiderült, hogy a gyenge jelszóválasztás mellett a felhasználók több szarvashibát is elkövetnek. 48 százalékuk például megosztja másokkal jelszavát, ami olyan mintha kulcsot adna a házához. És ami a leginkább kétségbeejtő, hogy a még mindig mérhető (3%) azok száma, akik egy, a számítógép közelében lévő cetlire jegyzik fel jelszavukat. Az előbbi példát figyelembe véve ez olyan, mintha egyenesen nyitva hagynák a bejárati ajtót.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.