Hirdetés
. Hirdetés

Hasznos tanácsok az adatvédelem nemzetközi napján

|

Január 28. az adatvédelem nemzetközi napja, amelynek alkalmából David Emm, a Kaspersky biztonsági kutatója az alábbi tanácsokat osztja meg.

Hirdetés

Hirdetés

Az adatvédelem nemzetközi napja időszerű emlékeztető arról, hogy milyen nagy mennyiségű adatot osztunk meg online - akár önként, akár véletlenül. Nem csoda, hogy az emberek sokszor már aggódva, kétségbe esetten próbálják meg fenntartani az adatvédelem hatékony szintjét a mai kapcsolódó világban. Ahogy a mellékelt grafika is mutatja, hogy míg a '70-es években még egyértelműen elkülönítetten és védetten tudtuk tárolni személyes adatainkat, addig mára a digitalizáció fejlődésével összhangban akaratlanul is elmosódnak a határok és könnyen nyilvánossá válhatnak adataink. Noha a magánélet tiszteletben tartása mindenki számára eltérő, a személyes adatokkal való visszaélés, gondatlan megosztás vagy rossz kezekbe kerülése nagyon valós következményekkel jár. 

 

A pénzügyi következményektől az érzelmi következményekig, az online adatokkal való visszaélés nagyon sokféle hatással lehet, melyek még évekig is elhúzódhatnak, ezért nagyon komolyan kell vennünk azokat. A Kaspersky kutatásai azt mutatják, hogy az emberek több mint negyede (26%) került olyan helyzetbe, hogy valaki hozzájárulásuk nélkül fért hozzá személyes adataihoz - ez a 16-24 évesek csaknem egyharmadára (31%) igaz. Ezen felhasználók 24%-ának személyes vagy titkos adatait ellopták és visszaéltek velük. Az ilyen esetek majdnem felénél (46%) a személyes adatokhoz az áldozatok engedélye nélkül, online fiókjain keresztül fértek hozzá. 

Sok ember nem ismeri az online kockázatokat vagy a személyes adataik értékét. De a jó hír az, hogy a személyes adatok kézben tartása és a magánélet határainak megerősítése könnyebb, mint ahogy az emberek gondolják. 

Fontos, hogy mindent megtegyünk a privát adataink védelmének érdekében. A Kaspersky arra ösztönzi az online felhasználókat, hogy kövessék ezeket az egyszerű lépéseket digitális információik bizalmas kezelésére: 

  1. Biztosítsa az összes online tranzakciókhoz használt eszközét - banki, vásárló, közösségi média - az Internet Security használatával, és a javításokat időben telepítse fel az operációs rendszerre és az alkalmazásokra.
  2. Használjon egyedi, összetett jelszót minden online fiókjához, és fontolja meg a jelszókezelő használatát, hogy megkönnyítse azok megjegyzését.
  3. Gondosan vizsgálja felül adatvédelmi és biztonsági beállításait, és korlátozza a látható és megosztható lehetőségeket.
  4. Tiltsa le az ön által nem használt alkalmazásokat és funkciókat.
  5. Kapcsolja ki a követési és a helymeghatározó szolgáltatásokat, amikor éppen nem használja, és konfigurálja a böngészőt úgy, hogy rendszeresen törölje a sütiket.
  6. Használjon olyan szolgáltatásokat, mint például a "Have I Been Pwnd", hogy kiderüljön, nem sérültek-e valamelyik digitális fiókján a bejelentkezési adatok.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.