Hirdetés
. Hirdetés

Hatalmas veszély leselkedik az összekapcsolt digitalizált villamosenergia-rendszerekre

|

A MEKH támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését.

Hirdetés

2024. június 13-án hatályba lépett a bizottság (EU) rendelete, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára vonatkozóan. Az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - tájékoztatta a ComputerTrends-et a szervezet Kommunikációs Önálló Osztálya.

A villamosenergia hálózatra csatlakoztatott megújuló energiaforrások gyors ütemű elterjedésével egyre nő a csatlakozó eszközök és szereplők száma, amely fokozza a kiberbiztonsági rendszerekkel szembeni kihívásokat.

A vonatkozó rendelet (NCCS) szerint az összekapcsolt digitalizált villamosenergia-rendszereket érő kibertámadások okozta ellátási zavarok megelőzése és kezelése nem tekinthető kizárólag nemzeti feladatnak. A szabályozás ezért előírja az ellátási lánc biztonságára vonatkozó uniós ajánlások alkalmazását, továbbá olyan egységes - valamennyi tagállamban kötelezően és közvetlenül alkalmazandó - követelményeket rögzít, amelyek erősítik a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságát, világosan meghatározzák a különböző érdekelt felek szerepét, felelősségét.

Hirdetés

Magyarországon a MEKH látja el a határkeresztező villamosenergia-áramlás kiberbiztonsági szempontjait szabályozó rendeletben rögzített hatósági feladatokat, melynek keretében intézkedési terv készült az engedélyesek idei felkészülésének támogatására.

"A kiberbiztonsági kockázatok megfelelő kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy a villamosenergia-ellátást garantáljuk, és az ágazat magas szintű kiberbiztonságát biztosítsuk" - hangsúlyozta a MEKH Biztonsági Főosztályának vezetője a SeConSys (Security on Control Systems) fórumán. Szolnoki Éva a kiberbiztonsággal foglalkozó szakembereknek tartott előadásában elmondta, hogy a rendelet közös szabályok meghatározásával támogatja a határokon átnyúló európai villamosenergia-áramlás biztonságát. A rendelkezések tagállami alkalmazása hozzájárul a kiberbiztonsági kockázatok csökkentéséhez, az összehangolt eljárások pedig hatékony, határokon átívelő együttműködéssel segítik elő a villamosenergia-ellátás fenntartását - emelte ki a MEKH biztonsági vezetője.

A 2024/1366 A BIZOTTSÁG (EU) 2024/1366 FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az (EU) 2019/943 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a határkeresztező villamosenergia-áramlás kiberbiztonsági szempontjaira vonatkozó ágazatspecifikus szabályokról szóló üzemi és kereskedelmi szabályzat létrehozása révén történő kiegészítéséről - Network Code on Cybersecurity (NCCS) - itt érhető el.

További információ:

Kommunikációs Önálló Osztály

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.