Hirdetés
. Hirdetés

High-tech munkavédelem: új biztonsági megfigyelő rendszer az építkezésekhez

|

A technológia használható a dolgozók és a berendezések helyének nyomon követésére is.

Hirdetés

Az amerikai munkahelyi biztonsági hatóság szerint 2020-ban 4764 munkás halt meg a munkahelyén. Az építőipari és kitermelési foglalkozásokban dolgozó munkavállalókra jutott e halálesetek 20 százaléka. Sokakat az építkezéseken jármű vagy mobil gép ütötte el. Bár az építőipar igénybe vette a biztonsági szakértők segítségét, még mindig sok haláleset és sérülés történik.

A Houstoni Egyetem informatikusai új rendszert fejlesztettek ki az építőipari munkások biztonságának megőrzésére a munkaterületeken. Megállapításaikat és eljárásukat az Applied Sciences című kutatási folyóiratban megjelent tanulmányban ismertetik.

"A kutatási projektünk lényege az volt, hogy az építkezésen dolgozók és a berendezések biztonságát növeljük a helyük nyomon követésével. Ezzel megfigyelhetjük a helyalapú irányelvek érvényesülését, amelyek a munkások és a berendezések biztonságával kapcsolatosak az építkezéseken" - mondta Alireza Ansaripour, a tanulmány első szerzője.

Hirdetés

Ezeket a helyalapú biztonsági irányelveket az építkezés tervezési szakaszában hozzák létre, például amikor a belső forgalomirányítási tervek készülnek. Ezek a házirendek biztonságos területeket határoznak meg a munkások és a berendezések számára, illetve biztonságos távolságot határoznak meg közöttük, amikor a berendezések az építkezésen dolgoznak. A ViPER+ automatizálja ezeknek a szabályzatoknak a felügyeletét, és észleli a szabályzatok megsértését, miközben a munkások és a berendezések dolgoznak.

A ViPER+ ultraszéles sávú technológiát használ a helymeghatározáshoz. "Ezek a rádiók nagy sávszélességen a kommunikálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy más vezeték nélküli rádiókhoz képest pontosabban végezzék a helymeghatározást. Ezt a technológiát használtuk a dolgozók és a berendezések helyének nyomon követésére" - mondta Ansaripour.

A rendszer jövőbeli módosításai közé tartozik a felhasználói tervezési problémák kiküszöbölése, például az építőmunkások figyelmeztetése, ha túl közel vannak a mozgó gépekhez. "Van még egy olyan követési zóna létrehozásával kapcsolatos problémánk, amely az egész építkezési területet lefedi, nem csak egy részét. Még mindig van néhány fejlesztés, amit el kell végezni ahhoz, hogy ez egy kereskedelmi termékké váljon, de a munkánk betekintést nyújt abba, hogyan lehet egy valós idejű megfigyelőrendszert használni az építkezések biztonsági nyomon követésére" - jelentette ki Ansaripour az Eurasia Review szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.