Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan használják a gyártók az NFT-ket az ellátási lánc biztosítására

|

Az egyik legrosszabb lehetőség, hogy csaló cégek hamisított alkatrészekkel és termékekkel árasztják el a piacot.

Hirdetés

Szinte minden vállalkozás elkezdheti használni az NFT-ket ellátási láncának védelme érdekében. Azáltal, hogy az NFT-k kiküszöbölik a globális ellátási láncokat megzavaró és fenyegető számos jelentős kockázatot, ezek az egyedi digitális ujjlenyomatok hozzájárulnak, hogy az ellátási lánc biztonságának és átláthatóságának új szabványa jöjjön létre.

Az NFT-k olyan egyedi digitális eszközök, amelyek egy blokkláncon vagy egy átlátható, megváltoztathatatlan főkönyvben találhatóak, és amelyek lehetővé teszik az egyedi eszközök, köztük a művészet, a zene, a digitális tárgyak és sok más dolog hitelességének és tulajdonjogának bizonyítását. Az NFT-k világszerte forradalmasítják az ellátási lánc iparágát is. Az olyan tömeges online kiskereskedőkön túl, mint az Amazon, az olyan luxuscégek, mint a Prada és a Cartier, már egyedi NFT-ket használnak nagy értékű termékeik ellátási láncuk végponttól végpontig tartó nyomon követésére. A gyártók és a terméktervezők az NFT-ket a fizikai anyagok, alkatrészek és termékek nyomon követésére is bevetik, és ezzel a globális ellátási láncot egy erőteljes biztonsági réteggel egészítik ki - írja az Industry Today portálon megjelent cikkében Kevin Bailey, a Design 1st technológiai tanácsadócég vezérigazgatója.

Napjainkban a kereslet szeszélyes alakulása, az anyag- és munkaerőhiány, a magas átfutási idők és az alacsonyabb árrések miatt az ellátási lánc vezetőinek több kihívással kell szembenézniük, mint korábban. Az egyik legrosszabb lehetőség, hogy csaló cégek hamisított alkatrészekkel és termékekkel árasztják el a piacot. Az ellátási lánc zavarai elvághatják a vállalatokat a megbízható beszállítóiktól, és arra kényszeríthetik őket, hogy alternatívák után nézzenek. Amikor a gyártóknak válsághelyzetben helyettesítő szállítók és beszállítók után kell nézniük, az tökéletes lehetőséget nyújt a hamisított termékek elterjedéséhez. Komoly veszteségeket szenvednek el a magas árú luxuscikkeket előállító vállalkozások, amelyek érzékenyek a hamisításra, sőt a lopásra is.

Hirdetés

Az NFT-k legkorábbi alkalmazása az ellátási láncban valójában a nagy értékű áruk nyomon követése és hitelesítése volt. Amikor a vásárlók nagy értékű árut vásárolnak, a terméket egy egyedi NFT-hez kötik, amely átfogó információkat tárhat fel a termékről, amelyek egyedileg hitelesíthetők. Ezzel az eljárással az NFT-k felhasználhatók a termék útjának nyomon követésére az ellátási lánc minden felügyeleti szakaszán keresztül. Mivel soha nincs két egyforma NFT, azokat nem lehet lemásolni, ami felbecsülhetetlen előny az ellátási lánc integritása szempontjából. Ez lehetővé teszi az ellátási lánc vezetői számára, hogy elkerüljék a félreértéseket, az emberi hibákat és a csalárd gyakorlatokat. Mivel napjainkban az ellátási lánc irányításának célja a nagyobb átláthatóság, az NFT-technológia forradalmasítja a gyártók, forgalmazók és vásárlók ellenőrzését és megerősíti a bizalmat a termékkel kapcsolatban az ellátási lánc hosszában. Az NFT valóban különbséget tesz aközött, hogy valódi vagy hamis terméket kapunk.

Az NFT-k NFC (Near Field Communication) címkechipeket alkalmaznak, amelyek folyamatosan adatokat és frissítéseket szolgáltatnak a blokkláncnak. Az NFC-chipek akár 5 mm átmérőjűek is lehetnek, és egy kis tároló memóriát, egy rádióchipet és egy antennát tartalmaznak. Nem igényelnek áramot, és egy NFC-olvasó (például egy okostelefon) képes a beágyazott adatok átvitelére a címkéről, ha az a közelben van. Az NFC-címkechip a legtöbb fizikai ellátási láncban meglévő eszközhöz biztonságosan hozzáadható, hamisítást bizonyító funkciókkal együtt. A címkéket különböző pontokon lehet beolvasni, hogy folyamatosan frissítsék az NFT eszköz adatait és azonosítsák annak helyét. Ezeket az adatokat egy blokklánc főkönyvbe küldik, ahol rögzítik, védik és biztonságosan megoszthatják az érdekelt felek között.

Szinte minden iparág számára előnyös lehet az NFT-k használata az alkatrészek nyomon követésére. Ezeket az adatokat az automatizált kezelőberendezésekbe ágyazott NFC-olvasókkal lehet gyűjteni. Ez hasznos lesz a késések előrejelzésében, a fennakadások mérséklésében, és átlátható képet kaphatunk a termékfejlesztés és -forgalmazás szempontjából kritikus egyéb szempontokról. Az NFT-k kiküszöbölhetik a termékhamisítás kockázatát, és megvédhetik a vállalkozásokat a súlyos veszteségektől. A termékhamisítások kockázatának kiküszöbölésével a vállalkozások új kapcsolatokat alakíthatnak ki a bevett hálózatukon kívüli beszállítókkal, ha a helyzet úgy kívánja. Az NFT-k akkor is felbecsülhetetlen értékűek, ha olyan termékeknél alkalmazzák őket, amelyek elemeket tartalmaznak. Az elemek, akkumulátorok szavatossági idejére és eltarthatósági idejére vonatkozó pontos információk megakadályozhatják, hogy a vásárlók olyan új termékeket kapjanak, amelyeknél akkumulátorproblémák lehetnek. Hasonlóképpen, az NFT-k használhatók olyan termékeken, mint például az élelmiszerek vagy gyógyszerek, amelyeknek lejárati dátuma van, így segíthetnek a fogyasztók biztonságának garantálásában.

Az NFT-k használatának vannak hátrányai is az ellátási láncban. A fizikai termékek NFC-címkékkel való megjelölése akár 0,25 centbe is kerülhet tételenként. Ehhez jönnek még az NFT-adatok folyamatos leolvasásának és frissítésének általános költségei. Mivel az NFT-k a blokkláncon vannak, a blokkok létrehozása hatalmas mennyiségű energiát emészt fel, ami megfizethetetlen lehet egy olyan világban, ahol az energiafelhasználás minimalizálására összpontosítanak. Ezenkívül az NFT-címkék mérete (5 mm átmérőjű), bár kicsi, nem biztos, hogy elég kicsi a legkisebb alkatrészek és részegységek egyedi nyomon követéséhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.