Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan válhat a ChatGPT a hackerek barátjává?

|

A ChatGPT mesterséges intelligenciával támogatott bot az utóbbi időben nagy port kavart, köszönhetően annak, hogy képes válaszolni a kérdésekre, nyomon követni a kérdéseket és tanulni a hibáiból.

Hirdetés

A Cybernews kutatócsoportja azonban felfedezte, hogy a ChatGPT arra is használható, hogy hackereknek lépésről lépésre útmutatást adjon a weboldalak feltöréséhez.

A Hack the Box kiberbiztonsági képzési platform segítségével a kutatók megkérdezték a botot, hogyan tesztelnék egy weboldal sebezhetőségeit egy hipotetikus behatolásvizsgálati forgatókönyvben. A Chat GPT öt alapvető kiindulási pontot adott válaszul arra vonatkozóan, hogy mit kell megvizsgálni a weboldalon a sebezhetőségek kereséséhez. A kutatók a forráskódban látottak magyarázatával ezután megkapták a mesterséges intelligencia tanácsát arra vonatkozóan, hogy a kód mely részeire kell koncentrálniuk. Példákat is kaptak a javasolt kódmódosításokra. A bot-tal folytatott körülbelül 45 perces beszélgetés után a kutatók képesek voltak feltörni a tesztweboldalt.

Hirdetés

A bot a javaslataival együtt emlékeztette a kutatókat az etikus hackelési irányelvekre, és figyelmeztetett a rosszindulatú parancsok végrehajtásának veszélyeire. És mint minden keresőmotor esetében, itt is tudni kell, milyen kérdéseket kell feltenni ahhoz, hogy hasznos eredményeket kapjunk. A kutatás azonban rávilágít, hogy a mesterséges intelligencia eszközeit a fenyegető szereplők, valamint a fejlesztők és a biztonsági csapatok is használhatják.

"Annak ellenére, hogy a ChatGPT-t egy viszonylag egyszerű penetrációs tesztelési feladattal szemben próbáltuk ki, megmutatja a potenciált, hogy több embernek ad útmutatást a sebezhetőségek felfedezéséhez, amelyeket később több személy is kihasználhat, és ez jelentősen kiszélesíti a fenyegetések körét. A játékszabályok megváltoztak, így a vállalkozásoknak és a kormányoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá" - mondja a kutatócsoport vezetője, Mantas Sasnauskas a Beta News szerint.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.