Hirdetés
. Hirdetés

Így csapja be az arcfelismerést a trükkös szemüveg

|

A japán Privacy Visor fényt irányít a kamerákba, összezavarva ezzel a felismerő algoritmusokat.

Hirdetés

Azok számára fejlesztették ki a Privacy Visort, ezt a háromdimenziós nyomtatóval készült szemüvegre húzott, félig átlátszó műanyag lapból álló eszközt, akik nem szeretnék, hogy a Nagy Testvér folyamatosan nyomon kövesse őket a mindenhová telepített biztonsági kamerákkal. Egy egyszerű trükkel veri át az arcfelismerő rendszereket: a fényt a kamera lencséjére tükrözi, ezáltal a szem körüli területek sokkal fényesebbnek tűnnek, mint valójában.

Hirdetés

Az eszközt kifejlesztő japán National Institute of Informatics egy bemutató keretében demonstrálta, hogy egy arcfelismerő rendszer milyen egyszerűen azonosít valakit a videofelvétel és az adatbázisában található arcképek összehasonlításával. Akkor is működik, ha a célszemély napszemüveget visel. Ha viszont valaki a Privacy Visort hordja, megáll a tudomány. A felismerő algoritmus ugyanis arra számít, hogy a szem körüli területek sötétek, az orr és az áll környéke pedig világosabbak, a szemüveg viselőjétől pedig ennek éppen az ellenkezőjét kapja, így egyáltalán nem érzékeli arcként a képet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.