Hirdetés
. Hirdetés

Így rántotta vissza az orosz invázió a hadviselést a robotok és MI világából a páncélosok és ágyúk közé

|

Sokan elaludtak abban a hitben, hogy az a fajta hadviselés, amelyet most Ukrajnában látunk, soha többé nem fordulhat elő Európában.

Hirdetés

Oroszország ukrajnai inváziója arra kényszerítheti a technológiailag fejlett hadsereget fenntartó kormányokat, hogy átértékeljék az olyan területekre irányuló beruházásaikat, mint a robotika és a mesterséges intelligencia. Ezzel együtt pedig eljöhet a páncélzatra és a tüzérségre fordított kiadások reneszánsza - mondta a héten az Eurosatory védelmi kiállításon katonai vezetők egy csoportja a Defense News szerint.

Matthew Van Wagenen amerikai vezérőrnagy, a NATO brüsszeli főhadiszállásának műveleti vezérkari főnök-helyettese a résztvevőknek elmondta, hogy Oroszország eddigi ukrajnai ágyúzása és erőszaktételei a "kemény erőre" való nagyobb összpontosításhoz vezethetnek.

Hirdetés

"Sokan elaludtak abban a hitben, hogy az a fajta hadviselés, amelyet most Ukrajnában látunk, soha többé nem fordulhat elő Európában. És itt vagyunk 2022-ben, és Európában ismét zajlik a kimerítő háború. Ez azt hiszem, hogy sok kormányt arra kényszerít majd, hogy újragondolja, melyek azok a védelmi beruházások, amelyeket már megtettek, vagy amelyeket meg kell tenni" - mondta a tábornok.

Van Wagenen szerint egyes kormányok úgy vélik, hogy a kiberműveletekbe, az elektronikus hadviselésbe és a robotokba történő befektetések helyettesíthetik a "kemény erőt". Ennek eredményeként úgy vélték, hogy kevesebbet költhetnek olyan tételekre, mint a nehéztüzérség, a páncélosok és a gyalogság.

Míg például a kiberműveletek jelentős szerepet játszottak az elmúlt évtizedben egy sor konfliktusban, addig Ukrajnában nem tűnt úgy, hogy Oroszország stratégiájának előterében állnának.

Az elektronikus hadviselés, a kibertér fenyegetése nem helyettesítette az orosz csapatok és felszerelések összegyűjtését Ukrajnában -mondta. "Ez létfontosságú a támadó és a védelmi műveletekhez. Tehát ez közvetlenül elengedhetetlen. Nem mindegy, hogy hány katonát tudsz a csatatérre állítani. ... Az elhasználódás olyan régi dolog, mint a hadviselés. Valószínűleg a következő 50-100 évben is itt marad, bármennyire is szeretnénk elfeolejteni" - vonta le a következtetést.

Pierre-Joseph Givre tábornok, a francia hadsereg doktrínákért felelős parancsnokságának igazgatója is csatlakozott hozzá. "Az a döntő, amikor a terepen átvesszük a kezdeményezést. Ez csak részben függ a technológiától. "z egy kombináció, ez a háború művészete" - mondta Givre. Szerinte a technológia ellensúlyozhatja a gyengeségeket, például az alulfegyverzett erőket, ahogyan az az ukrajnai konfliktus kezdetén a donbászi frontvonalakon történt, a masszív tűzerő végső soron azonban a különbséget jelentheti.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.