Hirdetés
. Hirdetés

Így védekezzünk a vírusterjesztő pszichológiai trükkök ellen

|

A vállalatok nem is gondolják, hogy informatikai rendszereikre a legnagyobb veszélyt nem a legkifinomultabb hackertechnológiák, hanem az alkalmazottaik könnyelműségét és tájékozatlanságát kihasználó pszichológiai trükkök jelentik.

Hirdetés

Szakértők szerint a hackerek leggyakoribb támadási módja, hogy különféle trükkökkel ráveszik mit sem sejtő potenciális áldozataikat, hogy olyasmit cselekedjenek, melynek eredményeképpen számítógépük megfertőződik valamilyen rosszindulatú programmal. Például a végfelhasználó futtat egy megbízhatónak tartott és sűrűn látogatott webhelyről származó trójai programot, mivel a máskülönben teljesen ártatlan webhelyet átmenetileg ellenőrzésük alá vonták a kiberbűnözők, és vírusterjesztésre használják azt.

Hirdetés

Az immár rosszindulatúvá vált webhely azt közli a látogatóval, hogy telepítsen egy programot, ha hozzá szeretne férni a weboldalhoz, futtasson egy (ál) antivírus programot számítógépe ellenőrzésére (sosem lehet tudni, nem rejtőzik-e rajta valamilyen vírus), vagy indítson el valamilyen más, "kritikus fontosságú" alkalmazást, amelynek használata valójában teljesen felesleges, ráadásul amely rosszindulatú kódot tartalmaz. A rászedett felhasználót gyakran úgy tájékoztatják, hogy hagyja figyelmen kívül a böngészője vagy az operációs rendszer figyelmeztetését. Egyes esetekben a trójai program néha úgy tesz, mintha valamilyen hasznos tevékenységet folytatna, máskor pedig a háttérben végzi rosszindulatú műveleteit.

Statisztikák szerint a pszichológiai trükkökkel terjesztett rosszindulatú programok évente több százmillió felhasználó gépét fertőzik meg, a többi hackertámadási módszer elenyésző részt képvisel ehhez a technikához képest.

A rosszindulatú programok pszichológiai trükkökkel valós terjesztése ellen a leghatékonyabban a végfelhasználók folyamatos biztonsági képzésével védekezhetünk, amely lefedi a legújabb fenyegetéseket (például amikor megbízhatónak tartott webhelyek meglepetésszerűen valamilyen szoftver futtatására kérik a látogatókat). A vállalatok számára jelent további hasznos óvintézkedést, hogy a kiemelt jogokkal rendelkezőknek nem engedi meg a web böngészését és a nem megbízható forrásból származó e-mailekre való válaszolást. Ugyancsak alapvető fontosságú egy mindig naprakészen tartott, megbízható fejlesztőtől származó anti-malware program használata, de a legjobban kifizetődő megoldást a végfelhasználók biztonsági képzése jelenti.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.