Hirdetés
. Hirdetés

Jogvédő csoportok az invazív arcfelismerő technológia betiltására szólítanak fel

|

A technológia felerősíti a faji alapon diszkriminatív rendőri fellépést, és veszélyeztetheti a békés gyülekezés és a magánélet szabadságához való jogot.

Hirdetés

Az Amnesty International a minap közzétett vizsgálata szerint a New York-i rendőrség képes 15 280 térfigyelő kamera képeit "invazív és diszkriminatív arcfelismerő szoftverekkel" feldolgozni. A vizsgálat Manhattan, Brooklyn és Bronx városrészekben lévő megfigyelő kamerákat azonosította, és "világ minden tájáról érkező önkéntesek ezrei végezték" - olvasható az Amnesty sajtóközleményében.

Az arcfelismerő technológia (FRT) többnyire úgy működik, hogy az internetről - gyakran az érintett tudta nélkül - hatalmas mennyiségű képet gyűjtenek össze az emberekről, és ezt a képi adathalmazt dolgozza fel egy algoritmus, amely megpróbálja a fényképeket egy személy személyazonossághoz rendelni - számolt be az Al Jazeera.

Hirdetés

Az Amnesty International januárban indította el a Ban the Scan (Tiltsák be a szkennelést!) kampányt, amely a technológia New York-i használatára összpontosított. Azt is megígérték, hogy a vizsgálatokat kiterjesztik New York többi kerületére, Queensre és Staten Islandre is, majd pedig a világ többi részére is. Az FRT körül számos ellentmondás van. Sok kritika érte amiatt, mert nem sikerült helyesen azonosítania a nőket és a színesbőrűeket.

"Széles körben elismert, hogy a technológia felerősíti a faji alapon diszkriminatív rendőri fellépést, és veszélyeztetheti a békés gyülekezés és a magánélet szabadságához való jogot" - áll az Amnesty közleményében, amely azt is tudatja, hogy amikor a kameraképeket lefuttatják az FRT-n, a NYPD képes nyomon követni minden New York-i arcát, ahogyan a városban mozog.

Az Amnestyhez és 40 másik szervezet június 3-án kelt nyílt levelében azt állítja, hogy "az arcfelismerés olyan mértékben kiterjeszti a bűnüldözés hatókörét és hatalmát, hogy a vádlottaknak a megfelelő eljáráshoz való joga lényegében nem létezik, amikor a technológiáról van szó".

A nyomásgyakorlásra azért kerül sor, mert az amerikai bűnüldözés kiterjesztette az FRT használatát a január 6-i halálos kimenetelű zavargások után, amikor Donald Trump volt elnök támogatói megpróbálták megakadályozni, hogy Joe Biden elnök győzelmét hitelesítsék.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.