Hirdetés
. Hirdetés

Kibertámadás érhette a lengyel közszolgálati hírügynökséget

|

A vizsgált kibertámadás célja dezinformáció terjesztése volt a jövő heti európai parlamenti választások előtt.

Hirdetés

A lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) és a digitalizációügyi tárca vizsgálja a PAP hírügynökséget pénteken ért, feltevések szerint orosz kibertámadást - közölték illetékes lengyel tisztségviselők.

Az ABW és a digitalizációügyi minisztérium "azonnali intézkedéseket kezdeményezett a PAP ellen irányuló, feltehetőleg orosz kibertámadás, az állítólagos lengyelországi mozgósításról szóló dezinformációs hír közlése miatt" - írta X-en Jacek Dobrzynski, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője.

"Az ügy sürgős vizsgálatáról" írt az X-en Krzysztof Gawkowski kormányfőhelyettes, digitalizációért felelős miniszter is. "Minden kibertámadásra, valamint kitervelt dezinformációra vall" - olvasható Gawkowski bejegyzésében.

A miniszter hamisnak nevezte a PAP kiadásában péntek délután kétszer is megjelent, majd törölt hírt, melyben Donald Tusk kormányfőre hivatkozva július 1-jén kezdődő részleges mozgósításról írtak Lengyelországban. A mozgósított lengyel állampolgárokat az álhír szerint Ukrajnába vezényelték volna.

Gawkowski később a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: az ügyről azonnal tájékoztatták Donald Tuskot. A miniszter úgy ítélte meg: a vizsgált kibertámadás célja dezinformáció terjesztése volt a jövő heti európai parlamenti választások előtt, valamint "a társadalom megbénítása".

A hír tartalmát maga a PAP is hamisnak nevezte egy későbbi anyagában. A hírügynökség tisztázza a hír keletkezésének körülményeit - számolt be róla az MTI.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.