Hirdetés
. Hirdetés

Kibertámadás is élesítheti az 5. cikkelyt - NATO

|

Egy állami szereplő által elkövetett nagyobb informatikai támadás katonai választ eredményezhet az Egyesült Államok vezette blokk részéről.

Hirdetés

Egy nagyszabású, államilag támogatott támadás egy NATO-tagállam ellen kiválthatná a blokk kollektív védelemről szóló 5. cikkelyét, és katonai válaszlépést eredményezhetne - mondta szombaton Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke.

Bauer ezt a Shangri-La Dialogue-on, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete (IISS) által Szingapúrban évente megrendezett biztonsági konferencián mondta. A kiberbiztonsági fenyegetésekről szólva az admirális megerősítette a blokk készségét arra, hogy katonai választ adjon - akár egy vírustámadásra is.

"A NATO-ban valamennyi szövetséges között megállapodtunk abban, hogy elvileg egy kibertámadás az 5. cikk szerinti eljárás megindítását jelentheti. Tehát nemcsak egy fizikai támadás, hanem egy kibertámadás is lehet az alapja egy 5. cikkely szerinti vitának, és természetesen az azt követő eljárásokhoz vezethet" - jelentette ki Bauer.

Hirdetés

A kibertámadásra adott kollektív válaszlépés azonban különböző bizonytalanságok tárgya lehet - ismerte el. Egy "fizikai" támadástól eltérően nehéz lehet meghatározni, hogy pontosan ki áll a támadás mögött, vagy hogy állami szintű szereplő áll-e a háttérben.

Valakinek be kell tulajdonítani a támadást, ha ugyanis nem tudjuk, ki támadott meg minket, nagyon nehéz hadat üzenni - kinek?

Egy esetleges kibertámadásnak, még ha be is bizonyosodik, hogy állami szponzorálású, eléggé pusztítónak kell lennie ahhoz, hogy katonai válaszlépést indokoljon - javasolta Bauer.

"Meg kell vizsgálni, hogy mennyire ártalmas egy társadalom számára, mivel ez egy támadás az információs terünk ellen. Ha ez azt jelenti, hogy a társadalmak számára létfontosságú kritikus szolgáltatások olyan módon kerülnek veszélybe, hogy a társadalmak képtelenek működni, akkor már közel járunk ahhoz a ponthoz, amikor olyan módon kell fellépni, mint egy fizikai támadás esetén" - magyarázta.

Az Egyesült Államok vezette blokk már régóta figyelmeztetett arra, hogy egy "rosszindulatú szereplők" által elkövetett "súlyos kibertámadás" az 5. cikk aktiválását eredményezheti. A kollektív védelmi záradék digitális csapás általi kiváltásának pontos feltételei azonban továbbra is homályosak, és soha nem tisztázták részletesen. A kollektív védelmi záradékra a blokk eddig csak egyszer hivatkozott, az Egyesült Államok elleni 9/11-es támadásokat követően.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.