Hirdetés
. Hirdetés

Kibertámadások: a pandémia benzin a tűzre

|

5000 milliárd euró veszteséget okoznak csak idén a biztonsági incidensek.

Hirdetés

Míg régen rendkívül nehéz volt meggyőzni a döntéshozókat a kiberbiztonság fontosságáról, addig napjainkban már rengeteg adat, incidenselemzés vagy kockázatriport áll rendelkezésre arról, milyen komoly veszélyeket rejt magában a nem megfelelő védelem. A Világgazdasági Fórum éves felméréséből kiderült, hogy rengeteg másik kockázat mellett ott van a top10-ben a kiberbiztonság kérdése is, ami leginkább rövid és középtávon okoz fejfájást az üzleti életben.

Napjainkban ráadásul egyre gyorsabban változik a környezet, a digitális ipari forradalom kellős közepén megjelent a távmunka, a felhő, az elektronikus ügyintézés, az online bevásárlás, sőt még konferenciát is online nézünk. Azonban nemcsak a dolgozók vannak távmunkában, hanem a rosszindulatú felhasználók és kiberbűnözők is, valamint az unatkozó, de elismerésre vágyó hackerek, akik ráérnek kísérletezni a feltörésekkel.

Hirdetés

Egy olyan világban élünk, ahol alapelvárás, hogy mindig minden és mindenhol legyen elérhető, de a jelenleg használatban lévő rendszerek nagy részét nem erre tervezték. Ezért nem csoda, hogy számos újtípusú kibertámadás jelent meg, de érdekesség, hogy régi módszerek is visszajönnek - mint például az sms-ek és telefonos átverések -, az IT hőskorában használt férgek valamint ransomware-ek még veszélyesebb kombinációban tértek vissza, és nagyon hatékonyak a károkozásban és zavarkeltésben.

A jelenség olyan súlyos, hogy a kalkulációk szerint 5000 milliárd euró veszteséget eredményeznek a kibercselekmények; ez nemcsak konkrét pénzlopásokat jelent, hanem ide értendő az ellehetetlenített üzlet, szabadalomlopás, mindenféle közvetlen és közvetett veszteség.

De vajon mi történik az állami szektorban?

A kormányzat napi működésének eltolódása a digitalizáció irányába, valamint az elektronikus ügyintézés iránti egyre nagyobb érdeklődés az állampolgárok körében egyrészt hatalmas lehetőséget teremt a kiberbűnözőknek a hatékonyabb, olcsóbb és szélesebb körű károkozásra, másrészt jelentős terhet ró a kiberbiztonsági szakemberekre.

Hári Krisztián, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. elektronikus információbiztonsági igazgatója a Kormányzat kereszttűzben - tekintettel vannak-e a veszélyhelyzetre a támadók? című előadásában áttekintette a nemzetközi, illetve hazai támadási trendeket, eseményeket és fókuszba helyezte a védekezési lehetőségeket a Computerworld által 2021. április 14-én megrendezett SecWorld 2021 IT biztonsági online szakkonferencia kormányzati informatika és nemzetbiztonság blokkjában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.