Hirdetés
. Hirdetés

Komoly mérföldkövet lépett át az interneten kereső kacsa

|

A tisztességes, csokornyakkendős kacsa - tehát a DuckDuckGo kereső - azon a héten könyvelhette el a történelmi eredményét, hogy a Signal és a Telegram is az új felhasználók tömegének súlya alatt nyögött.

Hirdetés

Tizenkét éves történelmének egyik legfontosabb mérföldkövéhez érkezett az adatvédelmet szem előtt tartó DuckDuckGo, amikor a hét elején elérte az addig sosem látott, több mint 100 millió keresést. Ez a szám másfél éve még csak fele ennyi volt. Az ugrás 2020 augusztusa óta tartó folyamatos növekedés után következett be, amikor is a keresőmotor havi szinten 2 milliárd lekérdezést tudhatott magáénak. Persze, kérdezhetnénk, mi ez a Google napi 5 milliárdjához képest, de igen is fontos jele annak, hogy a felhasználók megbízható alternatívákat keresnek.

A DuckDuckGo népszerűsége egyre nagyobb, ahogy egyre jobban terjeszkedik, jelenleg mind a bővítmény, mind az alkalmazás minden főbb platformon - Firefox, Safari, Chrome, iOS és Android - elérhető.

Hirdetés

De nemcsak ennek köszönhető a siker, jóval inkább a felhasználók személyes adatainak védelmének tudható be, ugyanis a magánszférára koncentráló keresőmotor nem kategorizálja a felhasználóit, ugyanarra a kifejezésre mindenkinek ugyanazokat a találatokat jeleníti meg.

Ezért is számolja nehezen a DuckDuckGo, hány felhasználója van, mivel nem tárol róluk részletes adatokat.

Az adatvédelmi kérdésekben egyre tudatosabb felhasználók körében pont ez az, ami elősegítette a vállalat hírnevét. Nem csoda, hogy a legnagyobb biztonságot nyújtó Tor böngésző alapértelmezett keresője lett, és más böngészők privát böngészési módjaiban is a DuckDuckGo-val találkozhatunk.

Jól példázza az internetes adatvédelmi tudatosság erősödését az is, hogy a történelmi siker pont azon a héten született meg, amikor a Signal és a Telegram, a két másik adatvédelmi központú alkalmazás is jelentős ugrásról adott számot.  

Az új felhasználók tömege a vállalatok legmerészebb álmait is meghaladta. Minden annak a következménye volt, hogy a WhatsApp új adatvédelmi irányelveket helyezett kilátásba, amely hozzáférést biztosított volna a Facebooknak a felhasználóihoz. Bár múlt héten bejelentették, hogy három hónappal elcsúsztatják az új irányelvek elfogadását, a baj már megtörtént, a felhasználók, magánéletükhöz való jogukat féltve, özönlöttek a megbízhatóbb megoldások felé, mint a Signal vagy a Telegram. De azt senki se higgye, hogy a felhasználók nagy része továbbra sem marad a Google mellett és tér át a DuckDuckGo-ra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.