Hirdetés
. Hirdetés

Koncepciós perben bukott a Huawei és a ZTE? (frissítve)

|

Egy kongresszusi vizsgálat alapján nemzetbiztonsági kockázatot jelent a két cég, ezért kitilthatják azokat az Egyesül Államok területéről. Kína koncepciós pert emleget. (Frissítés: a Huawei közleményével)

Hirdetés

Az Egyesült Államok kongresszusi bizottsága még a múlt év végén vizsgálatot indított a kínai távközlési cégek amerikai terjeszkedése miatt, mivel a gyanú szerint a Huawei és a ZTE vezetésében túl nagy befolyással rendelkezik a kínai állam, így jelenlétük nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Habár a jelentés még nem publikus, a Reuters információ alapján a bizottság végül a 11 hónapos vizsgálódás után kitilthatja az ország területéről a két céget.

 



Téglák a kritikus infrastruktúrában



A kiszivárgott dokumentum szerint ugyanis a Shenzen régióban székelő Huawei és ZTE "nem megbízható, mivel a vállalatok nem tudják függetleníteni magukat országuk kormányzatától. Mindez biztonsági veszélyt jelent az Egyesült Államoknak, és annak a kommunikációs hálózatára". Emellett a jelentés emlékeztet arra is, hogy a Huawei és a ZTE túl gyorsan lett domináns globális szereplő a telekommunikációs piacon (a nagy hálózatépítőket nézve a Huawei a svéd Ericsson után a második legnagyobb vállalat a világon, míg a ZTE az ötödik a rangsorban). Ráadásul az általuk épített  hálózatok kapcsolatban állnak az elektromos, a banki és pénzügyi rendszerekkel, valamint olyan kritikus infrastruktúrákkal, mint a közlekedés, a víz-, a gáz- és az olajellátás, ezáltal hosszútávon hatalmas nemzetbiztonsági kockázatot jelent az, ha a telekommunikációs láncban egy nem beazonosítható szerepelő jelenik meg. Mint amilyen a Huawei és a ZTE - legalábbis az amerikai vizsgálat alapján.

 



A Reuters információi alapján ezen felül az Egyesült Államok területéről a két gyártó mobileszközeit is kitilthatják. Habár utóbbi piacon a a Huawei és a ZTE még csak 10 százalék alatti részesedéssel rendelkezik, a tiltás fájó lehet, mivel az utóbbi hónapokban egyre több készüléket tudtak eladni, s így részesedésük is növekedett. Míg globálisan a ZTE a negyedik, a Huawei a hatodik legnagyobb gyártó, az Apple és a Samsung által dominált amerikai piacon a ZTE csak a hatodik, a Huawei pedig a nyolcadik helyett birtokolja (vagy birtokolta).

A kampány lendületében?



Az ítélet egyébként nem lehet nagy meglepetés, mivel a kongresszus már korábban jelezte, hogy nem kapta meg a szükséges dokumentumokat a cégektől - köztük azt, amely a kínai kormányzattal való kapcsolatukra vonatkozott, emellett az Egyesült Államokban nemzetbiztonsági okokból a Huawei több projektét is megtorpedózták már, valamint a 3Leaf felvásárlását sem engedélyezték. Ezen felül az Egyesült Királyságban és Ausztráliában emeltek egyedül kifogást a Huawei kínai volta miatt (köztük Magyarországon sem).



"Nem, csak és kizárólag az angolszász országokban vannak velünk szemben fenntartások, és csak az állami megrendeléseknél. A németek, a franciák vagy a svédek még soha nem emeltek semmilyen kifogást. Sőt, eddig egyetlen, piaci alapon működő cégnek sem volt problémája a Huawei-jel, pedig ők nagyon megnézik, hogy kivel szerződnek. Majd minden európai nagy projektben benne vagyunk. A német O2, vagy éppen a Vodafone is partnerünk. Ha igazak lennének azok a vádak, amelyeket rólunk állítanak néhányan, ezek a cégek nem dolgoznának velünk. Az angolszász országokban tapasztalható negatív hangok pedig véleményem szerint a patrióta gazdaságpolitikára vezethetőek vissza" - nyilatkozta korábban a PC World kérdésére Gecse Mariann, a Huawei PR-menedzsere (amely interjúnak a központi kérdése az volt, hogy a Huawei kémkedik-e).

Azaz a a tiltás mögött patrióta gazdaságpolitikát lehet sejteni, ami nem lenne nagy csoda, hiszen az amerikai Egyesült Államokban folyó elnökválasztási kampányban Barack Obama hangsúlyosan kommunikálja a kínai gyártás visszaszorítását és az amerikai cégek megerősítését.

 

 

A Huawei egyelőre nem akarta kommunikálni a Reuters értesülését, míg a ZTE szóvivője jelezte, hogy teljes mértékben elutasítják a vádakat. Emellett a kínai cég korábban emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban 2011-ben a nemzeti szélessávú hálózat fejlesztésébe csak egy 30 millió dolláros beszerzéssel járultak hozzá, miközben a nyugati gyártók 14 milliárd dolláron osztozhattak (köztük a Finnországi székhelyű Nokia Siemens Networks és a párizsi Alcatel-Lucent).

A kínai külügyminisztérium szóvivője nyilatkozatában koncepciós perről beszélt, s szerinte inkább a kínai-amerikai gazdasági kapcsolatok fejlesztésén kellene dolgozni, nem annak a gyengítésén.

Hirdetés
 

Frissítés: Változtatás nélkül közöljük a Huawei Technologies közleményét.


"1. Az Egyesült Államok jogállam, ahol minden vizsgálatnak bizonyítékokon és tényeken kell alapulnia. A vizsgálóbizottság 11 hónapos működése alatt sem tudott világos, objektív következtetéssel előállni vagy bizonyítékkal szolgálni, amely igazolná véleményüket.
 
2. A vizsgálat alatt minden, a bizottság által kért dokumentumot benyújtottunk, megnyitottuk előttük a kutatás-fejlesztési központjainkat, a washingtoni, shencseni, hong-kongi régiós igazgatóságokat, az elmúlt tíz év igazgatótanácsának, felügyelő bizottságának névlistáját, adatait, 1987- től kezdődően valamennyi pénzügyi jelentésünket, a vállalatunk tulajdonosi  körének  részesedésére, adataira vonatkozó dokumentációinkat, valamennyi pénzügyi tranzakciónk és tőkeforrásunk dokumentációját. A Huawei magánvállalat, belső részvényesi körrel rendelkezik. A Huawei nyitottan fogadta a vizsgálóbizottság igényeit és teljesítette azokat.
 
3. Mindezen bemutatott bizonyítékok ellenére a bizottság előítéletek és politikai elvárások alapján döntött, s nem vette figyelembe az infokommunikációs (ICT) iparág sajátosságait sem. Például azt, hogy a beszerzési lánc - a nyersanyagtól a végtermékig - globális, nem Kínában történik csak, így például Indiában, az USA-ban, Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában beszerzett nyersanyagokat, félkész vagy késztermékeket építünk be az általunk kínált végtermékekbe  és szolgáltatásokba, csakúgy, mint minden más, globális ICT szereplő. Az USA-ban 280 helyi érdekeltségű beszállító cégünk van, amelyek között számos tőzsdén bejegyzett vállalat található, szigorú átláthatósági és közzétételi kötelezettséggel.
 
4. A Huawei Technologies magánvállalat. A cég a világ  500 távközlési szolgáltatóját és 3 milliárd embert szolgál ki 140 országban. Ha megbízhatatlan lenne, nem ért volna el ilyen üzleti sikert."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.