Hirdetés
. Hirdetés

Magyarországról is gyűjtött adatokat az NSA

|

A National Security Agency az Egyesült Államok elnökének 12333. számú rendelete alapján gyűjt, tárol, elemez és továbbít külföldi adatforgalmakból származó információkat.

Hirdetés

A hír címe első olvasatra nem tűnne hihetetlennek, miután az amerikai elektronikus megfigyelési program által kiváltott közfelháborodás miatt már a Deutsche Telekom is úgy döntött, hogy a jövőben kizárólag német szervereken irányítja át a németországi elektronikus levélforgalmat. Stefan Frei, az NSS Labs IT-biztonságtechnikai vállalat kutatási igazgatója a helyes irányba tett lépésnek nevezte a távközlési cég döntését. "A kezdeményezés megoldja ugyan a kommunikációs csatornák körüli mindennapi szimatolás problémáját, de abban nem akadályozza meg a hatóságokat, hogy megszerezzék a kívánt adatokat" - mutatott rá.

Mindazonáltal, az az interneten keringő hír, miszerint az NSA különleges operációval adatokat gyűjtött Magyarországon, a Nemzetközi Biztonsági Hírszolgálat neve alatt fut, ám a valóságtartalmát kérdésessé teszi, hogy pont augusztus 20-án jelent meg a Splinter Cell Blacklist című játék, aminek főhősét Sam Fishernek hívják.

Szó szerint idézzük a szóban forgó hírlevelet:

 

Az NSA adatgyűjtés céljából behatolt egy magyarországi kommunikációs rendszerbe és onnan a terrorizmus ellenes harchoz fontos információkat nyert ki 2013. augusztus 20-án a Blacklist operációs művelet keretében.

Hirdetés

Brent Hartley, külügyminisztériumi helyettes államtitkár, az Európai Biztonsági Együttműködés Bizottsága előtt (U.S. Commission on Security and Cooperation Europe) elmondta: „Magyarország és az Egyesült Államok biztonsági együttműködése, különösen a biztonság, az igazságszolgáltatási és a terrorizmus elleni harc tekintetében rendkívül szilárd.”

Sam Fisher hadnagy, a National Security Agency (NSA) akciót vezető tisztje az akcióval kapcsolatban azt mondta: „Barack Obama elnök augusztus 20-i üdvözlő levelében leszögezte: „Magyarország értékes NATO-szövetséges és fontos partner az Európai Unión belül”. A mi feladatunk az, hogy a nemzetbiztonsági munkához fontos, hiteles információkat gyűjtsünk, akár külföldön. Az NSA nagyon elégedetten jelenti be, hogy ezeket az információkat jelen akcióban hiánytalanul beszereztük. Elemzésük és rendszerezésük nyomán további lépésekről, így szövetségeseink bevonásáról a többi nemzetbiztonsági ügynökséget is bevonva születik majd döntés.”

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.