Hirdetés
. Hirdetés

Majmokkal fertőz a vírus

|

Különleges célpontokat támad a CozyDuke, többek között egy vicces videóval csalva lépre áldozatait.

Hirdetés

Nemrégiben tette közzé a Duke malware családba tartozó CozyDuke nevű, kiberkémkedésre szakosodott állandó fejlett fenyegetésről (APT-ről) szóló elemzését a Kaspersky Lab. A CozyDuke egyik leginkább figyelemre méltó jellemzője, hogy ravasz pszichológiai trükkel igyekszik beférkőzni a szervezetek informatikai rendszerébe. A támadók által küldött célzott adathalász e-mailek némelyikének levélmelléklete egy Flash videót tartalmaz, amelynek a rendkívül figyelemfelkeltő „OfficeMonkeys LOL Video.zip” (Irodai majmok LOL videó) nevet adták. Ha valaki futtatja ezt a fájlt, ezzel óvatlanul megfertőzi számítógépét a CozyDuke végrehajtható fállományával, miközben a képernyőn egy vicces videót lát, amelyben majmok dolgoznak egy irodában. És ahogy az lenni szokott, „ezt neked is látnod kell” alapon a videót sokan forwardolják kollégáiknak, ismerőseiknek, és ily módon további számítógépek fertőződnek meg a cégnél és más helyeken is.

 

A CozyDuke APT-vel támadott országok Forrás: Kaspersky Lab


A CozyDuke mögött álló hackerek különleges célpontokat választanak. A Kaspersky Lab szakértőinek feltételezése szerint az Egyesült Államokban a Fehér Ház és a Külügyminisztérium is a megtámadottak között volt, míg Németországban, Dél-Koreában és Üzbegisztánban ugyancsak kormányzati szervezetek, valamint ismert nagyvállalatok kerültek célkeresztbe.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.