Hirdetés
. Hirdetés

Már 25 000 USD a vérdíj

|

Fél év alatt sem sikerült feltörnie senkinek a Trezorit titkosítását, pedig 10 000 dollár lett volna a jutalom, a vállalat most emeli a tétet.

Hirdetés

A titkosított felhőalapú fájlmegosztással foglalkozó Tresorit csapatát a Swordfish-hoz hasonló hacker filmek inspirálták első kódsoraik megírására. Most egy ilyen filmbe illő hacker kalandot és 25 000$-t ajánlanak, ha meg tudja valaki törni titkosított megoldásukat.

Hirdetés

A felhő alapú megosztási megoldások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hazai felhasználók körében is. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott a technológia terjedésével előtérbe kerültek a potenciális veszélyek is, elég csak a közelmúlt kormányzati megfigyelési botrányaira (például az Egyesült Államok PRISM programja) vagy a növekvő számú hacker-támadásra és adatszivárogtatások veszélyeire gondolni. A kérdés adja magát: vajon fel kell-e áldoznunk a privát szféránkat és adataink biztonságát a kényelmes online szolgáltatások használatáért cserébe?

 

A hazai alapítású Tresorit szerint egyáltalán nem. “Mindenkinek joga van mind a fizikai, mind a digitális magánszférához”, mondta Lám István, a Tresorit alapítója és ügyvezetője. Lám és közel 30 fős csapata azon dolgozik, hogy létrehozzon egy olyan fájlmegosztásra és szinkronizálásra alkalmas szolgáltatást, ami nem csak biztonságos, de könnyű kezelhetősége miatt a felhasználók szeretik is használni. “ Az adatokat azelőtt titkosítjuk, hogy elhagynák a felhasználó eszközét. A Tresorit felhasználói teljes kontrollt gyakorolnak adataik fölött. Ők döntik el, hogy kivel mit osztanak meg. Az adatok biztonságban vannak a kíváncsi tekintetektől”, tette hozzá Lám.

Hogy a rendszer biztonságosságát teszteljék, a Tresorit az elmúlt 6 hónapban 10 000 USD -t ajánlott fel annak, aki képes megtörni a rendszert, és hozzáférést szerez egy titkosított fájlhoz.

Hat hónappal a verseny kihirdetése után a díj még érintetlen, ezért a Tresorit úgy döntött, hogy emeli a tétet: kihívják maguk ellen a világ talán legjobb hackereit - az MIT-ról, Stanfordról és Princetonról toborozva “ellenfeleket”. A biztonsági cég arra buzdít, hogy “törd meg a Tresorit titkosítási megoldásait 25 000 dollárért.

„Nem hiszem, hogy van reális esélye annak, hogy valaki sikerrel jár. Azért a legjobbakat hívjuk ki, hogy kiderítsük lehetnek-e olyan problémák a szolgáltatással, amik veszélybe sodornák a felhasználók adatait.” – magyarázza az alapító. A Tresorit csapata figyelt arra, hogy a valódi felhasználók adatai ne legyenek veszélyben, ezért a verseny egy külön erre a célra létrehozott “arénában” zajlik.

A Tresorit arra bíztat minden lelkes hackert, hogy a kisebb hibákat is küldjék el a csapatnak, mivel ezeket egyrészt kisebb pénzösszegekkel, másrészt egy hacker kalanddal díjaznák.

 

Mindannyian szeretjük a Swordfisht és a James Bond filmeket, de azzal is tisztában vagyunk, hogy ezek a történetek nem igazán a hackerek mindennapjait mutatják be - mondja István. “Ugyanakkor a Tresoritnál is sokan vagyunk, akik azért kezdtünk el kódolni, mert hasonló élményekről álmodtunk.” Így a legtehetségesebb és legkitartóbb versenyző átélheti ezeket a kalandokat, még ha nem is sikerül megszereznie a 25 000 dolláros fődíjat. A jutalom része lesz tankos üldözés, tűzharc, sportautók, egyszóval minden, ami egy “hacker” hétvégébe beleférhet.

“Olyan technológiai megoldást hoztunk létre, aminek köszönhetően a felhasználóinknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy a szervereink, vagy bármilyen harmadik fél hozzáfér az adataikhoz.” A kérdés tehát az, hogy lesz-e olyan versenyző, aki képes megtörni a Tresoritot. Addig is érdemes kipróbálni a szolgáltatást, hiszen megújult kezelői felülettel, ingyen elérhető Windows, Mac, Android és iOS operációs rendszereken, a https://tresorit.com oldalon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.