Hirdetés
. Hirdetés

Még egy év amerikai internetfelügyelet

|

Az internet globális kormányzási modelljét alaposabban elő kell készíteni az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma szerint.

Hirdetés

Megtörténhet ezért, hogy az internet tartománynév-kezelő rendszere, DNS-e felett őrködő ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) felügyelete akár a jövő év szeptembere után is az USA illetékességében marad.

A globális ICANN-kormányzási modellre történő áttérés előfeltétele ugyanis, hogy az érintett felek - kormányok és szervezetek - közössége elkészüljön tervével, majd miután azt az Egyesült Államok kormánya jóváhagyta, megkezdje működését.

Tavaly márciusban jelentette be az amerikai nemzeti távközlési és információs hivatal, az NTIA, hogy nem tervezi meghosszabbítani az ICANN-nal kötött szerződését, amely idén szeptemberben lejár, így megnyitja az utat az internet kulcsfontosságú tartománynév-kezelő rendszerének nemzetközi irányítása előtt.

A kereskedelmi minisztériumhoz tartozó hivatallal kötött szerződés értelmében az ICANN látja el az Internet Assigned Numbers Authority (IANA) funkcióit, amelyek közé tartozik a legfelső szintű tartományok, a tartománynevek és IP-címek elosztásának felügyelete, és más Internet-protokoll erőforrások koordinálása is.

Májusban a minisztérium megkérdezte az áttérést szabályozó dokumentumok előkészítésén dolgozó csoportokat, hogy mennyi időbe telik még a kormányzás új formájára tett javaslatok véglegesítése. A közösség szerint a munka befejezése még legalább 2016 szeptemberéig elhúzódhat, írta hétfői blogposztjában Lawrence Strickling, az NTIA illetékes segédtitkára.

A kereskedelmi minisztérium pénteken tájékoztatta az USA kongresszusát, hogy a válasz tükrében 2016. szeptember 30-ig mégis meghosszabbítja az ICANN-nal kötött IANA-szerződését, amely, ha szükség lesz rá, azt követően további három évre is kiterjeszthető lesz.

Többen aggodalmukat fejezték ki az Egyesült Államok korábbi döntése miatt, mert attól tartanak, hogy ha az IANA-funkciók szélesebb fórum hatáskörébe kerülnek, akkor egyes - diktatórikus - kormányok megkísérlik majd átvenni az irányítást az ICANN felett. Számos ország éppen ezért jelezte már, hogy nagyobb beleszólást kér az Internet további menedzselésébe.

Júniusban az amerikai képviselőház is elfogadta azt a törvényt, amely DOTCOM (Domain Openness Through Continued Oversight Matters Act) néven ismert, és előírja, az NTIA-nak szavatolnia kell, hogy az internet az átmenetet követően is nyílt marad, nem kerülhet kizárólag kormányok ellenőrzése alá, és a tartománynév-kezelő rendszer stabilitásán és ellenálló képességén sem esik csorba.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.