Hirdetés
. Hirdetés

Mi kell a mobil biztonsághoz?

|

Az idei Mobil World Congress kiállítás kiemelt témái között voltak a mobilitással kapcsolatos biztonsági kérdések.

Hirdetés

Szinte az összes nagy IT biztonsággal foglalkozó vállalt képviseltette magát a rendezvényen, amely azt mutatja, hogy az új eszközök és technológiák mellett a cégek nagy hangsúlyt fektetnek a mobilbiztonságra is, nem alaptalanul. Az elmúlt év biztonsági tendenciái a mobilkártevők növekedését mutatják, amelyek kiemelt célpontja az Android operációs rendszer. A CDSYS szakemberei szerint a mobilitás térnyerésével fel kell készülnünk az újfajta fenyegetések elleni védekezésre, amelynek a vállalati környezet mellett a hétköznapi felhasználóknál is komolyabb hangsúlyt kell kapnia.

Hirdetés

A tavalyi évben a kiberfenyegetések száma rekordmagasságokba emelkedett, amelyek figyelemreméltó részét a mobileszközökkel kapcsolatos veszélyek tették ki. Az olyan trendek terjedésével, mint a BYOD vagy a vállalati mobilitás, a mobileszközök fenyegetettsége is folyamatosan emelkedik, a támadók egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak, amelyek ellen az átlagos felhasználók egyre nehezebben tudnak védekezni. Az MWC 2014 során bemutatott új eszközök és rendszerek mellett a résztvevő IT biztonsági vállalatok nagy része is bemutatta mobilvédelmi megoldásainak új zászlóshajóit, amelyek igazodnak a felhasználói és a vállalati mobilkörnyezetek biztonsági kihívásaihoz, valamint a látogatók megismerkedhettek egy kifejezetten adatvédelmi célra kialakított speciális mobilkészülékkel is (Blackphone).

„A mobilkártevők száma egyelőre csak alig több, mint egy százaléka a webes kártevők számának, de a folyamatosan emelkedő tendencia, és a kevésbé elterjedt védelemi megoldások miatt minden eddiginél komolyabban kell venni ezt a területet. A BYOD és a mobilitás rengeteg előnnyel jár a vállalatok és dolgozóik számára, ugyanakkor egyre nagyobb veszélyt is jelent a cég legnagyobb értékére, az adatokra. A biztonsági szakemberek számára a hagyományos, illetve a virtuális rendszerek védelme is komoly kihívást jelent, amelyet a mobilitáshoz kapcsolódó fenyegetések még tovább nehezítenek” – mondta Egerszegi Krisztián a CDSYS ügyvezető igazgatója.

 

A mobilkártevők száma jelentős növekedést mutatott az elmúlt esztendőben. A Symantec tavalyi év végéről szóló biztonsági jelentése szerint a mobilkártevők családjának száma megközelítette a 240-et, a variánsok száma pedig a 8 ezret. A mobileszközök elleni a támadások 33 százalékkal emelkedett a 2012-es adatokhoz képest, a mobilfenyegetések 20 százalékát még mindig a hagyományos veszélyek (backdoor, letöltő vírusok) teszik ki.

A kártevők 99 százaléka az Android rendszert támadja, amelyet az iPhone és az iPad, illetve a BlackBerry követ. Természetesen nem minden kártevőt terveznek egy konkrét eszköz vagy rendszer támadására, vannak olyan területek – adathalászat, likejacking vagy más nem kívánt átirányító megoldások – amelyek minden platformon komoly fenyegetést jelentenek.

A védelmi megoldásokkal foglalkozó vállalatok széles skáláját kínálják a mobilvédelmi eszközöknek. Ezek között akad kifejezetten a vállalati mobilitás védelmére alkotott megoldás (Norton Zone), a hétköznapi felhasználók számára ajánlott telefonos antivírus megoldások, illetve a szoftver és a hardver adatvédelem-specifikus módosításával megalkotott készülék is (Blackphone). Fontos kiemelni, hogy a mobil eszközökre is rendelkezésre állnak a hagyományos vírusvédelmi megoldások mellett, a titkosítást, adatszivárgás elleni védelmet, vagy mobil eszköz/alkalmazás menedzsmentet biztosító megoldások is. A jövőben tehát a felhasználói tudatosságra kell helyeznünk a hangsúlyt, ma már nem csak otthoni eszközeinket vagy vállalati rendszereinket kell védenünk, hanem mobileszközeink védelmének is a hétköznapjaink részévé kell válnia.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.