Hirdetés
. Hirdetés

Minden szinten támadnak a Covid-vakcinával hitegető átverések

|

Az emberek egészség iránti igényéből már évszázadok óta húznak hasznot a csalók, egy tomboló világjárvány közepén pedig nyilvánvalóan megerősödött ez a jelenség.

Hirdetés

Mostanra a küszöbön áll a koronavírus-vakcinák világszintű elterjedése, hiszen két cég, az Oxford/AstraZeneca és a Pfizer-BioNTech is működőképesnek tűnő oltóanyaggal állt elő. Már hazánkban is lehet jelentkezni az oltásra, azonban a beadás sorrendjét annak megfelelően priorizálják, hogy mennyire veszélyeztetett valaki. Természetesen ehhez kapcsolódóan megjelentek a csalók is, akik eszközök széles tárházát bevetik, hogy visszaéljenek embertársaik nehéz helyzetével.

Hirdetés

Hamis gyógymódok

A Check Point kutatói vizsgálták meg, hogy mely módszerekbe futhatunk bele, és mikre érdemes odafigyelnünk, hogy ne váljunk csalás áldozatává. Szerintük a leggyakoribb az interneten, legfőképpen a dark weben árult hamis termékeket kínáló átverések. Ezek általában 90 ezer forint környékén kínálnak olyan koronavírus vakcinákat, melynek összetevőit, előállítási módját természetesen nem részletezik. 

Az Interpol kutatása során kiderült, hogy nagyjából 3 ezer weboldal kínál kétes megbízhatóságú gyógyszereket és egészségügyi készülékeket, melyeket valahogy a koronavírushoz kötnek az eladók. A megvizsgált oldalak közül ráadásul 1700-on találtak kártevőt vagy adathalászatra használt kódot. Nagyon fontos, hogy a koronavírus vakcina jelenleg nem vásárolható meg magánszemélyként, annak beadásáról mindenkit az illetékes hatóságok értesítnek, tehát ne üljünk fel a gyors megoldást kínálók hitegetésének.

Az adathalászat nem megy ki a divatból

Természetesen megugrottak azok az adathalász emailek is, melyek feladói valamilyen egészségügyi szervezetnek adják ki magukat, és az ő nevükben próbálnak meg adatokat gyűjteni. Vannak akik ebben a levélben megkérik az áldozatokat, hogy töltsenek ki egy űrlapot, hogy azzal felkerülhessenek a vakcinára várók listájára. Az is előfordult, hogy egy levélben fizetséget kértek azért, hogy valaki regisztrálhasson egy kamu vakcina programba. Sőt, volt akit telefonon keresztül vagy SMS-ben kerestek meg, így próbálva meg belőle banki adatokat és egyéb információkat kicsalni.

Nagyon fontos, hogy ne adjunk meg személyes adatot olyan oldalon, melynek forrását nem tudjuk beazonosítani. Az ilyen csalások esetében árulkodóak lehetnek a rosszul megfogalmazott, helyesírási hibákat tartalmazó levelek is. Az is gyanús lehet, hogyha a megkeresésben sürgetnek a vakcina beadatására, a készletek kifogyására hivatkozva, ilyet ugyanis a hivatalos hatóságok nem tesznek. Minden emailben, telefonon és SMS-ben kapott kérelmet fokozott óvatossággal érdemes kezelni, és ha kétségeink támadnak, inkább ne adjunk ki személyes adatot. Ehelyett egyeztessünk az illetékes hatóságokkal, háziorvosunkkal, vagy látogassunk el a hivatalos koronavírus-infó honlapra, ahol tájékozódhatunk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.