Hirdetés
. Hirdetés

Mitől félnek leginkább az internetezők?

|

Egy felmérés szerint a felhasználók által leginkább ismert és rettegett webes fenyegetés a digitális személyazonosságuk ellopása.

Hirdetés

A Kaspersky Lab felmérésének válaszadói fiókjaik meghackelésétől, valamint a jelszavak és bizalmas információk ellopására készített rosszindulatú programoktól tartanak leginkább (mindkettőt 68 százalékuk jelölte be). A pénzügyi fenyegetések a harmadik helyre kerültek: a válaszadók 63 százaléka aggódik amiatt, hogy pénzt veszít a számlájáról, míg a negyedik helyre a bejelentkezési adatok megszerzésére irányuló adathalász e-mailek és weboldalak kerültek.

Hirdetés

Azok a fenyegetések, amelyek személyes adatok ellopására specializálódtak, a felhasználók számára legismertebbek között voltak, mivel a válaszadók 86 százaléka tisztában van azzal, hogy a fiókja meghackelésével, adathalászattal és vírusokkal próbálják a hackerek megszerezni a jelszavait. Ez azt mutatja, hogy a felhasználók által leginkább ismert és rettegettebb internetes fenyegetés a digitális személyazonosságuk ellopása.


A felhasználókat legkevésbé aggasztó fenyegetések a DDoS támadások és a globális kémhadjáratok, nyilvánvalóan azért, mert az ilyen típusú incidensek elsődleges célpontjai főként a vállalatok, és csak ritkán jelentenek veszélyt a hétköznapi felhasználókra. Így nem meglepő, hogy a DDoS támadások és a kémhadjáratok a legkevésbé ismertek a felhasználók körében, a válaszadók 29, illetve 27 százaléka még csak nem is hallott róluk.

Sajnos azonban 28 százalékuk nem ismeri a zsarolóprogramokat sem, méghozzá egy olyan időszakban, amikor a fájlokat titkosító és a dekódoló kulcsért pénzt követelő rosszindulatú programok egyre gyakoribbak. A Kaspersky Lab szakértői a közelmúltban számoltak be a Tesla Crypt trójai egy új változatáról, amely 500 dollárt követelt minden egyes áldozatától. A felhasználók ismerik azokat a reklámprogramokat és rosszindulatú alkalmazásokat, amelyek hozzáférnek a webkamerához, de ezek miatt nem aggódnak különösebben. Pedig ezek a programok sokkal veszélyesebbek, mint amilyeneknek látszanak: a kiberbűnözők megfigyelhetik a felhasználót és lehallgathatnak bizalmas információkat a webkamerán keresztül, melyek segítségével aztán megzsarolhatják áldozataikat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.