Hirdetés
. Hirdetés

Németország új kiberbiztonsági főnököt alkalmaz az orosz botrány után

|

Van ország, ahol ez még számít.

Hirdetés

Németország belügyminisztériuma bejelentette, hogy Claudia Plattnert, az Európai Központi Bank (EKB) információs rendszerekért felelős korábbi főigazgatóját nevezte ki új kiberbiztonsági vezetőnek.

Plattner a Szövetségi Információbiztonsági Hivatalhoz (BSI) a korábbi elnök, Arne Schönbohm által hátrahagyott botrányt követően csatlakozik. Az volt a vád a korábbi vezetővel szemben, hogy kapcsolatba került egy olyan céggel, amely az orosz titkosszolgálatokhoz volt köthető.

A matematikus végzettségű Plattner július 1-jén csatlakozik a BSI-hez. Az EKB-nál 2021 júliusában kezdett, ahová a DB Systeltől érkezett, amely a német nemzeti vasúttársaság, a Deutsche Bahn számára nyújt informatikai szolgáltatásokat.

A német belügyminisztérium vezetője, Nancy Faeser tavaly októberben felfüggesztette Schönbohmot, mondván, hogy "azonnali hatállyal eltiltották a BSI elnökeként történő hivatalos ügyek intézésétől" - közölte akkor egy szóvivő a The Recorddal.

Hirdetés

A belügyminisztérium szerint Schönbohm felfüggesztésére "a vita középpontjában álló személy iránti aggodalomból", valamint "a BSI több mint 1500 alkalmazottjának érdekében került sor, akik mostantól a személyes spekulációktól függetlenül végezhetik a németországi informatikai biztonság szempontjából oly fontos munkájukat. Hangsúlyozták, hogy az ellene felhozott vádakat "alaposan és erőteljesen megvizsgálják és alapos értékelésnek vetik alá". E vizsgálat lezárásáig Schönbohm úrra, mint személyre az ártatlanság vélelme vonatkozik" - számolt be a lap a hivatalos álláspontról.

Schönbohm a ZDF Magazine Royale című késő esti szatirikus televíziós műsorban felvetett vádak nyomán került vizsgálat alá. A ZDF komikus műsora azt állította, hogy Schönbohm szeptemberben beszédet tartott egy általa korábban vezetett Cyber Security Council Germany nevű szakmai szövetség által szervezett rendezvényen. Az egyesület tagjai között van egy Protelion nevű cég, amely egy olyan orosz vállalat leányvállalata, amelyet egy olyan személy alapított, aki korábban a KGB-nek dolgozott, és Vlagyimir Putyin elnök kitüntetésben részesítette.

A Der Spiegel egy későbbi jelentésében a Magazine Royale műsorában szereplő állítások közül többet is cáfoltak, többek között azt, hogy Schönbohm beszéde illetlen volt - a magazin szerint ezért szankciókkal sújtották -, és hogy az bármilyen illetéktelen befolyásoláshoz vezethetett a BSI-nél, amely 2021 márciusában elutasította a Protelion által benyújtott szoftvertanúsítási kérelmet.

A televíziós műsorban elhangzott egy vicc, miszerint a Protelion, amely korábban Infotecs néven volt ismert, "meg akarja védeni kritikus infrastruktúránkat az orosz kibertámadásoktól, de orosz hírszerző szolgálatokkal dolgozik".

A németországi Kiberbiztonsági Tanács a műsor után kizárta a Proteliont mint tagot, de cáfolta azt a vádat, hogy Oroszország befolyásolná. A felháborodás hatására a szövetség több más tagja is nyilvánosan kilépett, és elhatárolódott a csoporttól. A felfüggesztés idején a belügyminisztérium szóvivője megerősítette: "Ennek hátterében nem utolsósorban a médiában jól ismert és széles körben tárgyalt vádak állnak, amelyek tartósan rongálták a közvélemény szükséges bizalmát a legfontosabb német kiberbiztonsági hatóság elnökeként betöltött tisztségének semlegességébe és pártatlanságába."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.