Hirdetés
. Hirdetés

Okos város lesz Bécs

|

Az elkövetkező öt évben egy élő laboratóriumot alakítanak ki az osztrák főváros Aspern tóparti kerületében - a Siemens és partnerei által indított „smart city” projekt Európa egyik legnagyobb városfejlesztési kezdeményezése

Hirdetés

Energiaellátás, épülettechnika, intelligens energiahálózatok és infokommunikációs technológiák között optimális együttműködés jön létre. Az eredmény: a lehető leghatékonyabb erőforrás-kihasználás a lakosok és felhasználók maximális kényelme érdekében.

 

2013. július 3-án írták alá az Aspern Smart City Research vállalat létrehozásáról szóló megállapodást, amely 40 millió eurós büdzsével rendelkezik. A vállalat október 1-jével kezdi meg működését.
Aspern Bécs északkeleti részén fekszik. A multifunkcionális városi kerületben lakások és irodák mellett üzleti, tudományos, kutatási és oktatási intézmények is helyet kapnak. Az összterület 240 hektárra terjed ki. Ennek felét közterületek teszik ki – terek, parkok, rekreációs területek. Mostantól 2030-ig a kerület lépésről lépésre fejlődik majd a holnap intelligens városává, amelynek 20 000 lakosa lesz, és 20 000 további munkahelyet kínál.

A projekt alkalmat ad egy energia-optimális városi környezet kifejlesztésére. A cél az egész rendszer “smart”-tá alakítása. Ennek egyik lépése a különböző funkciójú épületek – pl. lakó- és irodaházak – rákapcsolása a kisfeszültségű elosztó hálózatra. A jövőben épületmenedzsment-rendszerek fogják az épületek közötti energiacserét vezérelni, és helyileg optimalizálni az energiafogyasztást. Az épületek üzemeltetőinek ez lehetőséget ad, hogy aktív szereplők legyenek az energiapiacokon.

Fontos szerep jut az infokommunikációs technológiáknak, valamint az adatok kiértékelésének. Új IT megoldások észlelik majd a rendszerben esetleg fellépő hibákat, felismerik a rossz hatásfokú felhasználást és a potenciális energia-megtakarítási lehetőségeket. Aspern tóvárost decentrálisan, megújuló forrásokból termelt energiával fogják ellátni, kihasználva a modern energiatárolási technológiákat.

A projekt felelőse a Corporate Technology, a Siemens központi fejlesztési részlege lesz, együttműködve az egyéb Siemens-részlegek épület technikusaival és smart grid szakértőivel. A további partnerek helyi energiaszolgáltatók és fejlesztési vállalatok lesznek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.