Orosz és észak-koreai hackerek támadják a vakcina-kutatókat

|

Elsősorban olyan gyógyszergyárakat és laboratóriumokat érnek támadások, amelyek már a COVID-védőoltás klinikai tesztjénél tartanak. A Microsoft szerint három csapat felelős az akciókért.

A gyógyszergyárak és a kutatólaboratóriumok hackertámadások kereszttüzében keresik a koronavírus elleni védőoltást, állítja a Microsoft. Tim Burt, a cég fogyasztói biztonságért felelős alelnöke posztjában azt írja, hogy Kanadában, Franciaországban, Indiában, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is számos támadást észleltek, amelyek elsősorban a tesztelés klinikai fázisában járó laboratóriumokat célozták meg. A Microsoft szerint az akciókért három, állami támogatást élvező hackercsapat, az orosz Strontium, valamint az észak-koreai Zinc és Cerioum a felelős.

Hirdetés

Mindegyik társaságnak megvan a maga kedvenc hekkelési módszere. A Strontium "brute force" techikával, vagyis jelszavak millióinak villámgyors végigpróbálgatásával támad abban a reményben, hogy valamelyik kombináció beüt, és kaput nyit a rendszerre. A Zinc ellenben az adathalászatot kedveli: ilyenkor egy meghatározott személyt, általában a szervezet valamilyen vezető beosztású tagját támadják be személyre szabott, átverős emailekkel.

A Microsoft példát is hoz a módszerre: a támadók előszeretettel adják ki magukat fejvadászoknak, és valamilyen kecsegtető állást ajánlanak a célszemélynek, majd megpróbálják kicsalni belőle a hozzáférési adatait. A Cerium szintén az adathalászat műfajában utazik, de színlelt fejvadászat helyet a WHO képviselőjeként cserkészi be az áldozatot, és azt hazudja, hogy a koronavírusról akar eszmét cserélni vele.

A Microsoft szerint védelmi szoftverei már eddig is több támadást blokkoltak, bár az összeset sajnos nem sikerült megakadályozniuk, és a hackerek értékes kutatási adatokhoz is hozzájuthattak. A redmondi cég szaktanácsadással is támogatja az érintett szervezeteket, és arra szólítja fel a nemzetközi szervezeteket, hogy tegyenek meg mindent a vakcina kifejlesztésén dolgozók kibervédelme érdekében.

Az efféle "céges kiberhadviselés" nem újdonság: bármilyen fontos kutatási vagy fejlesztési területen előfordul akkor, ha valamilyen vállalat (vagy esetleg ország) szeretne hasonló eredményeket elérni, mint azok, akik már előrébb járnak náluk, vagy esetleg lassítani a konkurenciát, amíg ők maguk is elérnek ugyanarra a szintre. Persze ilyenkor arra vigyáz a megbízó, hogy ne lehessen közvetlenül hozzá kötni a támadásokat, és itt is csak odáig lehet "visszafejteni" az esetet, milyen ország hackercsoportjai próbálkoznak. Ebből viszont azért nagyjából látszik az is, merrefelé tanyázhatnak a titokzatos megbízók...

Szerencsére egyelőre a legjobb eredményekkel kecsegtető vakcinák gyártóit nem sikerült lelassítani vagy más módon tönkretenni a munkájukat. A múlt héten a Pfizer és a BioNtech közös bejelentése adott reményt a világnak, a 90 százalékos hatékonysággal működő vakcinájuk terítését már idén el tudják kezdeni és a jelenlegi tervek szerint jövő nyárra már komoly mennyiségeket tudnak szállítani világszerte. A napokban pedig a Moderna számolt be arról, hogy kiemelten sikeresen zárultak a klinikai tesztek az általuk fejlesztett vakcinával kapcsolatban, amely elképszető, 94,5 százalékos hatékonyságot ígér, ráadásul tárolni és szállítani is nagyon könnyű.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.